"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kognitiv Design, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Cognitive Design

Denna kursplan gäller: 2009-09-21 och tillsvidare

Kurskod: 5ID001

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Industridesign: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Designhögskolan vid Umeå universitet

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-05-15

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-09-29

Innehåll

I kursen ges en orientering om interaktionsdesign och dess roll inom industridesign och produktutveckling. Kursens mål är att ge grundläggande kunskaper i utformning av gränssnitt utifrån ett designperspektiv. Tonvikt läggs på typografi, layout, allmänna kunskaper om grafisk design och det visuella uttrycket i gränssnittsutformningen. Kursen ska utveckla den egna förmågan att skapa och visualisera olika typer av gränssnitt. Kursen består av två moment Moment 1. Projekt, 7,5 poäng Moment 2. Kognitionsvetenskapligt seminarium, 0 poäng

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna - granska, värdera, diskutera och utforma grafiska användargränssnitt utifrån användbarhets- och nyttoaspekter, samt relatera dessa till produktsemantiska och estetiska kriterier. - tillämpa metoder för, och självständigt genomföra och utvärdera, användarstudier i företag och organisationer. - genomföra designprojekt i grupp. - tillämpa sina tidigare förvärvade kunskaper i kognitionsvetenskap i designarbete. - beskriva och reflektera över den egna designprocessen.

Behörighetskrav

Sv B/Sv2 B, En B, Ma D, Fy B, Ke B, Bi B

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktiska övningar, samt genomförande av ett övningsprojekt.

Examination

Moment 1. Examination sker under kursens gång genom praktiska uppgifter och övningar som ges under kursens olika moment samt genom presentation av ett genomfört projektarbete. Moment 2. Examination sker genom aktivt deltagande i ett kognitionsvetenskapligt seminarium. Som betyg på kursen används Underkänd (U) eller Godkänd (G). För Godkänt fordras närvaro (d.v.s. högst 20 % frånvaro) vid den lärarledda undervisningen som är av prövande karaktär För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen, sammanlagt 5 gånger. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Designhögskolan. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Eventuellt tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.