Kursen ger ett fältbaserat perspektiv på hur storskalig variation i geologi, glacialhistoria och klimat i samspel med mänskliga aktiviteter har format det nutida svenska landskapet. Studenterna får i kursen lära sig hur den glaciala och postglaciala landskapsutvecklingen påverkar vegetationsmönster, utveckling av jordmåner, torvbildning och markanvändning, samt deras rumsliga variation.
Under kursen får studenterna utforska variationen i klimat och vegetation längs nord-sydliga och topografiska gradienter både i fält och teoretiskt. De får lära sig hur olika naturliga och mänskliga processer tar sig uttryck i det svenska landskapet. Under en längre exkursion, får studenterna praktiska erfarenheter av hur sådana processer kan upptäckas, studeras och kvantifieras i fält.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten för betyget Godkänd kunna:
FSR 1. Beskriva och förklara de storskaliga kontrasterna i berggrund, deglaciationshistorik, klimat, vegetation, hydrologi, utveckling av jordmåner och geomorfologi som återfinns i Sverige och kunna ge specifika exempel från egna fältobservationer som illustrerar dessa kontraster.
FSR 2. Förklara och identifiera hur samverkan mellan fysiska förhållanden och landskapshistoria tar sig uttryck i det svenska landskapet och hur den påverkar nutida markanvändning och andra mänskliga aktiviteter.
FSR 3. Välja ut och tillämpa olika metoder för att studera processer relaterade till jordar, klimat, hydrologi, geologi och geomorfologi i fält och utvärdera precisionen och kvaliteten på därav erhållna data.
Behörighetskrav
30 hp inom det naturvetenskapliga ämnesområdet, varav minst 15hp inom geovetenskap/geologi/naturgeografi, eller motsvarande. Engelska B/6
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av online-baserade föreläsningar och seminarier, samt projektarbete och en längre exkursion.
Examination
Kursen examineras genom en kombination av deltagande i obligatoriska aktiviteter (inklusive exkursionen), samt skriftlig och muntlig presentation av projektarbete. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För betyget godkänd krävs att alla FSR för betyget Godkänd är uppfyllda. Betyg på helkurs ges först då alla obligatoriska delar är genomförda och godkända. Studerande som underkänts på ett prov har rätt att undergå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§ ). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsvariation. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform för individuell anpassning i enlighet med Regler för betyg och examination.
Tillgodoräknande: Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
Studenten står för avgifter gällande transport, boende och mat till/från och under fältresan med undantag av busstransport mellan de olika exkursionsplatser som bekostas av institutionen.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.