"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Naturgeografi II, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Physical Geograhy II

Denna kursplan gäller: 2009-01-19 och tillsvidare

Kurskod: 5GV027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-02-03

Innehåll

Kursen behandlar geovetenskap/naturgeografi, med betoning på abiotiska processer i mark vatten. I kursen ingår bl. a. periglaciala processer, sluttningsprocesser, jordmånslära, naturvattnets egenskaper, miljöstörningar samt viss provtagning av berg, jord och vatten. I kursen ingår även hur lokala klimat-, mark- och vattenförhållanden ger förutsättningar för växt- och djurliv samt hur detta påverkar människans livsvillkor. En viktig del är också att få ökad förståelse av olika naturtypers särart och hur naturen kan nyttjas för naturupplevelser och aktiviteter inom turismnäringen. Fortlöpande under kursen ges studenterna möjlighet att genom studier i projektform skaffa sig fördjupad information om naturförhållandena i ett område och att träna i rollen som naturguider.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • Beskriva grundläggande hydrologiska processer i mark, vattendrag och sjöar och förklara deras betydelse för den lokala miljön, • känna till grundläggande fysikaliska och kemiska processer i mark, vattendrag och sjöar och förklara deras betydelse för den lokala miljön, • beskriva och förklara vanliga processer och terrängformer i periglaciala och fjällområden, • känna till och förklara vissa i Sverige förekommande jordmåners bildning och klassificering, • känna till och beskriva vissa mänskliga aktiviteters inverkan på mark, vattendrag och sjöar och deras betydelse för den lokala miljön, • utföra enklare provtagning av berg, jord och vatten, • inhämta, bearbeta och tolka naturgeografiska data genom egna fältundersökningar, • förmedla naturgeografisk information i tal och skrift till olika målgrupper.

Behörighetskrav

Naturgeografi 1, 18 hp eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, exkursioner, projektarbete och andra egna uppgifter. Exkursioner, projektarbeten och egna arbetsuppgifter är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av ett projektarbete. På en skriftlig tentamen och projektarbetet sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På andra egna arbetsuppgifter sätts något av betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På hela kursen sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (se universitetets regelsamling). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.