"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Geologiska processer på Island, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Geological processes in Iceland

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 5GV026

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Geovetenskap/Naturgeografi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-03-03

Innehåll

Kursen ges i form av en exkursion på södra Island. Härvid studeras endogena och exogena processer samt mineral, bergarter och jordarter, och jämförelser görs med ffa svenska förhållanden. Bland de många exempel som studeras ingår bl a varma källor, olika vulkanologiska processer, den neovulkaniska zonen, dalglaciärer vid t ex Vatnajökull och Myrdalsjökull. Vidare ingår studier av recenta glacialgeologiska processer knutna till isfronten, såsom jökelälvarnas uppbyggnad av sandurfält, moränbildande processer, kalvande glaciärer mm, samt vindens och vågornas påverkan på landskapet längs Islands sydkust. Vid ett besök på Heimaey (Hemön) studeras spåren efter vulkanutbrottet 1973.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - identifiera och beskriva de på Island vanligast förekommande mineralen och bergarterna, samt beskriva det isländska landskapets uppkomst och utveckling, - känna till olika geologiska förhållanden i Sverige och övriga världen, - inhämta, bearbeta och redovisa geovetenskaplig information både muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs på Island i form av föreläsningar och exkursioner. Exkursioner är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom obligatoriskt deltagande i exkursioner på Island samt inlämning av eget skriftligt arbete eller skriftlig eller muntlig tentamen. De betyg som ges på kursen är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.