"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Nordliga akvatiska system, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Northern Aquatic Systems

Denna kursplan gäller: 2013-04-08 och tillsvidare

Kurskod: 5GV014

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Geovetenskap/Naturgeografi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-02-09

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-03-18

Innehåll

Kursen behandlar ingående förekomst och omsättning av oorganiska ämnen, löst organiskt material, närsalter, och miljögifter i naturliga vatten. Särskild betoning läggs på elementdynamik och påverkan av olika antropogena aktiviteter på nordliga akvatiska systems biogeokemi. Kursen innehåller även en exkursion i ett avrinningsområde där naturliga och antropogena faktorers inverkan på akvatiska system studeras.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva och analysera förekomst och omsättning av oorganiska ämnen, löst organiskt material, närsalter, och miljögifter i nordliga akvatiska system,
- tillämpa metoder för insamling, bearbetning och tolkning av vattenkemiska data,
- aktivt bidra med kvalificerade vetenskapliga synpunkter vid seminariediskussioner,
- med hög grad av självständighet inhämta, sammanställa, analysera samt skriftligt och muntligt presentera vetenskaplig litteratur inom ämnet.

Behörighetskrav

Univ: 120 hp varav Geovetenskap/naturgeografi eller Biologi 60 hp alt. Kemi 60 hp alt. Miljövetenskap 60 hp samt Geovetenskap/naturgeografi 30 hp eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer, redovisningar och exkursioner. Seminarier, redovisningar, laborationer och exkursioner är obligatoriska. Huvuddelen av kursen utgörs av teman och föreläsningsserier som behandlar nordliga akvatiska systems biogeokemi. Varje tema omfattar studier med inledande föreläsning, följt av egna litteraturstudier och avslutande seminarium med redovisningar. Parallellt med temaundervisning utförs laborationer där hydrologiska och vattenkemiska data bearbetas och tolkas, samt ett individuellt arbete där studenten med hög grad av självständighet sammanställer, analyserar samt skriftligt och muntligt presenterar vetenskaplig litteratur inom ämnet.

Examination

Examinationen sker dels genom muntlig och skriftlig redovisning av seminarieuppgifter, laborationsuppgifter och det individuella arbetet, dels genom en skriftlig hemtentamen. De betyg som ges på muntlig och skriftlig redovisning av seminarie- och laborationsuppgifter är Underkänd (U) eller Godkänd (G). De betyg som ges på muntlig och skriftlig redovisning av det individuella arbetet, skriftlig hemtentamen samt på hel kurs är Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Till kursplanen finns ett kursplanetillägg daterat 130301

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.