"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Geoekologisk fältmetodik, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Field Methods in Geoecology

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5GV013

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Geovetenskap/Naturgeografi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Reviderad av: tekniska naturvetenskapliuga fakultetsnämnden, 2009-06-29

Innehåll

Kursens behandlar terrester och akvatisk fältmetodik. Generella principer kring uppläggning och genomförande av geoekologiska undersökningar behandlas. Under kursens gång genomförs ett större fältarbete där ett avrinningsområde studeras med avseende på markförhållanden samt vattenkemiska aspekter. Resultat från fältarbetet sammanställs och presenteras såväl muntligt som skriftligt.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - med hög grad av självständighet avgränsa, utforma och utföra en geoekologisk undersökning - tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt inom det geoekologiska området, genom att - planera och genomföra hydrologiska, vattenkemiska och markvetenskapliga mätningar med krav på vetenskapligt upplägg - utföra och utvärdera hydrologiska, vattenkemiska och markvetenskapliga analyser med relevans för den valda problemställningen - i samarbete med andra studenter redovisa en geoekologisk undersökning såväl muntligt som skriftligt - aktivt bidra med kvalificerade vetenskapliga synpunkter inom det geoekologiska ämnesområdet samt kunna leda seminariediskussioner

Behörighetskrav

Univ: 60 hp Geovetenskap/naturgeografi eller Biologi 60 hp alt. Kemi 60 hp alt. Miljövetenskap 60 hp samt Geovetenskap/naturgeografi 30 hp eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer, redovisningar och exkursioner. Seminarier, redovisningar, laborationer och exkursioner är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker genom muntlig och skriftlig redovisning av seminarieuppgifter, laborationsuppgifter samt ett större fältarbete. De betyg som ges på alla examinationsformer är underkänd (U) eller godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U) eller godkänd (G). Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (se universitetets regelsamling). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-ordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.