Kursen behandlar olika naturresursers nyttjande och de konsekvenser för naturmiljön som detta kan medföra. Tonvikten läggs på samband mellan naturgivna förutsättningar och människors utnyttjande av dessa. Under senare delen av kursen behandlas delar av svensk miljölagstiftning samt miljökonsekvensbeskrivningar (MKB); grundläggande krav på MKB samt hur dessa upprättas och genomförs.
Kursen är indelad i två moment:
Moment 1. Storskaliga miljö- och resursproblem, 7,5 högskolepoäng
Under momentet behandlas storskaliga miljöförändringar i ett historiskt perspektiv. Globala klimatförändringar och dess påverkan på miljön pga. av den antropogena växthuseffekten samt förändringar i ozonhalten i troposfär och stratosfär tas upp speciellt noga.
Moment 2. Naturresursers nyttjande, lagstiftning och miljökonsekvenser, 7,5 högskolepoäng
Under momentet behandlas människans nyttjande av naturresurser i allmänhet och de miljökonsekvenser det medför. En genomgång av grundläggande krav på miljökonsekvensbeskrivningar, hur de upprättas och utförs genomförs också. Slutligen görs en jämförelse mellan svenska och utländska miljökonsekvensbeskrivningar.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förmedla och analysera dagens vetenskapliga diskussion och forskningens ståndpunkter när de gäller den antropogena växthuseffekten, tänkbara klimatförändringar och ozonhålet/ozonförtunningen
- med viss handledning upprätta ramar för en miljökonsekvensbeskrivning (MKB)
- med hög grad av självständighet kvalitetsgranska MKB
- analysera och diskutera människans generella påverkan på omgivningen i ett kort och långt perspektiv
Behörighetskrav
Univ: Geovetenskap/naturgeografi 60 hp eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och projektarbeten.
Examination
Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av projektarbeten. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). På projektarbeten ges endast betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (se universitetets regelsamling), samt studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos institutionsstyrelsen för ekologi, miljö och geovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknande-ordning).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.