"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vektor GIS III, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Vector GIS III

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 5GE008

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: För denna kurs ges betygen 5 Med beröm godkänd, 4 Icke utan beröm godkänd, 3 Godkänd, VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-09-14

Innehåll

Under kursen behandlas hur man läser in data till en geodatabas, definierar och använder topologiska regler, använder subtyper och domäner för att säkerställa vad som lagras i geodatabasen samt hur man skapar och använder relationsklasser spatialt. Dessutom behandlas hur man kan lagra texter som annotations. Under övningarna används den filbaserade geodatabasen och SDE-geodatabasen. Användande av olika typer av format och koordinatsystem i GIS-programvaran behandlas under kursen. Kursen tar även upp geografiska databaser från olika aktörer, olika slags modeller, verksamhetsmodellering och analysmodeller. En aktuell GIS-rapport behandlas i seminarieform under kursen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - förstå och beskriva uppbyggnaden av en geodatabas - använda topologiska regler, annotations och representationer i en geodatabas. - utföra GIS-analyser (GeoProcessing) med verktyget ModelBuilder - använda, konvertera och transformera olika format och projektioner - sammanställa, analysera och presentera rumsliga data i både skriftlig och muntlig form

Behörighetskrav

Univ: Vektor GIS II 7,5 Hp(NGEB05) eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, övningar, inlämningsuppgifter, seminarium och projektarbete. Inlämningsuppgifter, seminarium och projektarbeten är obligatoriska.

Examination

Examinationen sker dels genom en skriftlig tentamen, dels genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av laborationer och projektarbeten. På en skriftlig tentamen, projektarbeten och inlämningsuppgifter liksom på hel kurs sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) och Med beröm godkänd (5). Studerande som underkänts vid prov har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.