Kursens behandlar grundläggande plasmafysik med en betoning på rymdplasmor. I kursen ingår Debyeskärmning, störningsteori för laddade partiklars rörelse, magnetohydrodynamik, plasmor i rymden, jonakustiska vågor, magnetosoniska vågor, Alfvénvågor, ambipolär diffusion, kinetisk teori, elektronplasmavågor, Landaudämpning samt icke-linjära fenomen som exempelvis solitoner och chockvågor.
Förväntade studieresultat
För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
härleda och tillämpa ett flertal olika modeller för plasman, från vätskemodeller till kinetisk teori
noggrant beskriva teorin för linjär vågutbredning i plasmor, samt avgöra vilka approximationer som är användbara under olika förutsättningar
diskutera några tillämpningar inom rymdplasmafysik.
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
analysera laddade partiklars rörelse i elektromagnetiska fält i detalj
analysera diffusionsprocesser i plasmor
genomföra beräkningar av kinetiska processer med speciell betoning på Landaudämpning
analysera icke-linjära fenomen, speciellt solitoner och chockvågor.
För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
uppvisa medvetenhet om etiska aspekter på vetenskapligt arbete som t.ex. ett korrekt förhållningssätt till fusk och plagiat.
Behörighetskrav
Univ: Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Analytisk mekanik, 6 hp, samt Elektrodynamik, 6 hp, eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning och räkneövningar. Utöver schemalagda aktiviteter förutsätts även individuellt arbete med kursmaterialet.
Examination
Examinationen på kursen sker individuellt i form av en skriftlig salstentamen vid kursens slut. På skriftlig salstentamen och på hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter den tidigare kursen Rymdplasmafysik 7,5 hp (5FY151) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna. I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2023 vecka 35
Basic space plasma physics Baumjohann Wolfgang, Treumann Rudolf A. London : Imperial College : cop. 1996 : x, 329 s. : ISBN: 1-86094-017-X Se Umeå UB:s söktjänst