"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Molekylspektroskopi med tillämpningar, 7,5 hp

Engelskt namn: Molecular Spectroscopy with Applications

Denna kursplan gäller: 2018-02-12 och tillsvidare

Kurskod: 5FY181

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-03-09

Innehåll

Kursen behandlar atomers och molekylers struktur och växelverkan med framförallt infraröd, synlig och ultraviolett elektromagnetisk strålning. Ett flertal olika spektroskopiska metoder, både avseende absorbtion och emission, studeras experimentellt och teoretiskt. De metoder som studeras är bland annat absorbtions-, fluorescens-, infraröd- och Ramanspektroskopi. Kursen anknyter dessutom till metodernas användnings- och tillämpningsområden inom läkemedelsindustri, halvledarindustri, nanoteknologi samt inom avancerad grundforskning och tillämpad forskning i fysik, kemi och biologi. I kursen introduceras gruppteori och molekylers symmetrioperationer som är av relevans för spektroskopiska tekniker. Kursen omfattar ett teorimoment om 5 hp, ett laborationsmoment om 1 hp samt ett projektmoment om 1,5 hp.

Förväntade studieresultat

För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
 

  • ingående redovisa grundläggande kunskaper om atomär och molekylär struktur
  • ge fördjupande förklaringar av växelverkan mellan elektromagnetisk strålning och atomer/molekyler
  • ingående beskriva hur atomär och molekylär struktur och symmetri inverkar på molekylära spektra.

 
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
 

  • redovisa principer för absorbtions- och fluorescensspektroskopi, exemplifierat av de tillämpningar som tas upp i kursen
  • i detalj beskriva och använda ett antal spektroskopiska tillämpningar
  • ta sig an och genomföra kvalificerade experimentella arbetsuppgifter inom området molekylspektroskopi
  • utarbeta en fungerande strategi för att kunna lösa en given uppgift inom området molekylspektroskopi inom stipulerad tid
  • genomföra ett självständigt projektarbete inom området molekylspektroskopi
  • självständigt rapportera (muntligt och skriftligt) resultat av arbete inom området molekylspektroskopi.

För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
 

  • samarbeta med andra personer
  • reflektera över och värdera sin egen insats i laborations- och projektarbete
  • på ett korrekt sätt citera andras vetenskapliga arbete
  • uppvisa medvetenhet om etiska aspekter på vetenskapligt arbete som t.ex. ett korrekt förhållningssätt till fusk och plagiat.

Behörighetskrav

Univ: Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Kvantfysik, 4,5 hp, eller Biofysikalisk kemi: Spektroskopi, 7,5 hp, eller motsvarande. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och räkneövningar samt handledning vid laborationer och projekt. Laborationer och projekt är obligatoriska. Utöver schemalagda aktiviteter förutsätts även individuellt arbete med kursmaterialet.

Examination

Examinationen på kursens teorimoment sker individuellt i form av 1) tre inlämningsuppgifter, 2) en muntlig presentation samt 3) en granskning av en projektrapport eller ett fiktivt referee-uppdrag. På inlämningsuppgifter, muntliga presentationer och granskningar av projektrapporter (eller fiktiva referee-uppdrag) sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela momentet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar, med vikt i proportion till antalet inlämningsuppgifter, antalet presentationer och antalet granskningar av projektrapporter (eller fiktiva referee-uppdrag), och sätts först när teorimomentets alla examinerande delar är godkända.

Examinationen på kursens laborationsmoment sker individuellt genom skriftliga rapporter och muntliga redovisningar. På skriftliga rapporter och på muntliga redovisningar sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Examinationen på kursens projektmoment sker individuellt i form av en projektrapport utformad som en vetenskaplig publikation. På projektrapporter sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).  

På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar, med vikt i proportion till storleken på kursens moment, och sätts först när alla moment är godkända. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter den tidigare kursen Molekylspektroskopi med tillämpningar 7,5 hp (5FY120) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna. I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 7

Atkins' physical chemistry
Atkins P. W., De Paula Julio
9. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2010 : xxxii, 972 s. :
ISBN: 978-0-19-954337-3 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Laborationsinstruktioner