Engelskt namn: Introductory Quantum Mechanics
Denna kursplan gäller: 2015-06-15 och tillsvidare
Kurskod: 5FY157
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Fysik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för fysik
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-06-17
Kursen behandlar grundläggande kvantmekanik med tillämpningar. Den inleds med fundamentala begrepp, postulat och resultat, såsom hermitska operatorer, Hilbertrum, superpositionsprincipen, sannolikhetstolkningen, osäkerhetsrelationen och Schrödingerekvationen. Sedan studeras problem i en dimension med tillämpningar på bl.a. harmonisk oscillator, varvid stegoperatorer introduceras, och tunnlingsfenomen. Efter detta studeras Schrödingerekvationen för tredimensionella system med väteatomen som huvudexempel. I samband med detta behandlas också rörelsemängdsmoment och spinn och enklare spinnande system studeras. Sedan behandlas system med identiska partiklar och Pauliprincipen, och som exempel ges en översiktlig beskrivning av flerelektronatomer. Tidsoberoende störningsräkning studeras därefter och som tillämpning behandlas finstruktur i väteatomen och Zeemaneffekt. Efter detta ges en introduktion till tidsberoende störningsräkning. Slutligen ges en översiktlig sammanfattning av kvantmekanikens betydelse för modern teknologi. Kursen omfattar:
För att uppfylla målen för kunskap och förståelse ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för färdighet och förmåga ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För att uppfylla målen för värdering och förhållningssätt ska den studerande efter genomgången kurs kunna:
För tillträde till kursen krävs Kvantfysik (5FY118, 4,5 hp) eller Kvantfysik (5FY140, 6 hp) eller motsvarande.
Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning, räkneövningar och handledning vid laborationer och inlämningsuppgifter. Laborationer är obligatoriska moment i kursen.
Student som missat eller inte kunnat slutföra ett obligatoriskt utbildningsmoment vid kurstillfället ska beredas möjlighet att slutföra det vid ett senare kurstillfälle. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.
Examinationen på kursens teorimoment sker normalt individuellt i form av en skriftlig salstentamen vid kursens slut samt genom frivillig presentation av problemlösningar och frivilliga inlämningsuppgifter. På provet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På frivilliga presentationer av problemlösningar sätts poäng som räknas in i bedömningen av slutbetyget. Poäng på frivilliga presentationer är giltiga även vid omprov och uppsamlingsprov.
Examinationen på kursens laborativa moment sker normalt i grupp (där individuell bedömning kan ske) i form av skriftlig eller muntlig rapportering. På kursens laborativa moment sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att både det skriftliga provet och de obligatoriska momenten är godkända. Under förutsättning att kursens laborativa moment är godkänt blir betyget på hela kursen detsamma som på det skriftliga provet. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. För mer information, se Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå, dnr: FS 1.1.2-553-14.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Kursen ersätter den tidigare kursen Kvantmekanikens grunder C 7,5 hp (5FY055) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.
Introduction to quantum mechanics
Griffiths David J., Schroeter Darrell F.
Third edition. : Cambridge, United Kingdom : Cambridge University Press : 2018 : xiii, 495 pages :
ISBN: 9781107189638
Se Umeå UB:s söktjänst
Laborationsinstruktioner
Griffiths David J.q (David Jeffery)
Introduction to quantum mechanics
2. ed. : Upper Saddle River, NJ : Pearson Prentice Hall : 2004, c2005 : ix, 468 s.b ill. :
ISBN: 0-13-111892-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Laborationsinstruktioner