"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mekanik II, 4,5 hp

Engelskt namn: Mechanics II

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5FY116

Högskolepoäng: 4,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-09-24

Innehåll

Stela kroppars dynamik studeras med tonvikt på plan rörelse med hjälp av begrepp som kraftmoment, tröghetsmoment och rörelsemängdsmoment. Svängningsrörelse studeras med speciell tillämpning på pendlar och fjädrar. Vidare ingår Newtons gravitationslag som bl.a. används för att beskriva planetrörelse. I kursen ingår också en orientering om roterande referenssystem och begrepp som centrifugalkraft och Corioliskraft introduceras. Kursen betonar förståelse av grundläggande begrepp och tillämpning av dessa kunskaper vid problemlösning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: • utifrån den klassiska mekanikens lagar och begrepp förklara vissa fysikaliska fenomen i vår omvärld, • konstruera enkla modeller av roterande och svängande system, • tillämpa den grundläggande klassiska mekanikens lagar och begrepp vid problemlösning, • analysera och lösa fysikaliska problem inom kursens områden, • redovisa experimentella undersökningar och problemlösningar skriftligt och muntligt.

Behörighetskrav

Univ: 5FY113 Mekanik I med experimentell metodik eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppdiskussioner, räkneövningar samt handledning vid laborationer. Laborationerna är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt genom muntliga och skriftliga redovisningar under kursens gång samt genom ett skriftligt prov vid kursens slut. På de muntliga och skriftliga redovisningarna sätts betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet sätts betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att muntliga och skriftliga redovisningar är godkända samt att det skriftliga provet är godkänt. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för att erhålla högre betyg. Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Physics for scientists and engineers
Tipler Paul Allen, Mosca Gene P.
Volym 1 (6th ed) : New York : W.H Freeman & Co : 2008 :
ISBN: 1429201320
Se Umeå UB:s söktjänst

Physics handbook for science and engineering
Nordling Carl, Österman Jonny
8., [rev.] ed. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 503 s. :
ISBN: 91-44-04453-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Alternativt

Lilla fysikhandboken
Lindskog Jan, Nordling Carl
3. uppl. /b 2. tr. : Hjo : Sandtorp Consult : 2000 : [4], 132 s. :
ISBN: 91-973390-0-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Laborationsinstruktioner.