"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Människor och farkoster i rymden C, 7,5 hp

Engelskt namn: Humans and Vehicles in Space

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5FY102

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-06-29

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-18

Innehåll

Moment 1, teoridel; 5,5 hp: Momentet innehåller en genomgång av Sveriges roll i rymden samt en introduktion till rymdmiljön runt jorden inklusive vakuum-, neutral-, plasma-, strålnings- och mikrometeoroidmiljön. Momentet innehåller vidare en introduktion till, och beskrivning av, bemannad rymdfart, människokroppen i rymden, rymdtransportsystem, rymddräkter, bemannad rymdverksamhet samt rymdturism. Moment 2, laboration och projektdel; 2 hp: Momentet innehåller en databaserad övning och ett projektarbete som redovisas muntligt och skriftligt.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: • redogöra för rymdverksamheten i Sverige, • beskriva olika komponenter av jordens rymdmiljö och deras egenskaper, • genomföra beräkningar av hur rymdmiljön påverkar mänsklig verksamhet i rymden, • förklara hur människokroppen påverkas av att vara i rymden, • presentera olika rymdtransportsystem, • diskutera utmaningar som finns om man ska skicka människor ut i rymden under längre perioder.

Behörighetskrav

Univ: Rymdfysik C (5FY071, 7,5 hp) eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning, räkneövningar, projekt och handledning vid laborationer. Laborationer och projekt är obligatoriska moment i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen sker dels i form av muntlig och skriftlig rapportering av laborationer och projekt, dels i form av ett prov vid kursens slut. Provet är normalt skriftligt. På rapporter sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Vid det avslutande provet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik. Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 33

Tribble Alan C.
The space environment : implications for spacecraft design
Rev. and expanded ed. : Princeton, N.J. : Princeton University Press : cop. 2003 : viii, 232 s. :
ISBN: 0-691-10299-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Laborationsinstruktioner.