"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Rymdfysik C, 7,5 hp

Engelskt namn: Space Physics

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 5FY071

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-27

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-18

Innehåll

Kursen börjar med en genomgång av teorin för raketer, något om hur raketer används vid satellituppskjutningar, och grunderna i celest mekanik. Med utgångspunkt från beskrivningen av laddade partiklars rörelse i statiska elektromagnetiska fält och några grundbegrepp inom plasmafysiken behandlas sedan solen, solvinden, magnetosfärens struktur och dynamik, atmosfärens struktur, samt jonosfärens uppkomst och egenskaper. Speciellt betonas fenomen med koppling till norrsken, som magnetiska stormar och substormar. Även mätmetoder för rymdfysik och den fysiska miljön för rymdfarkoster och satelliter behandlas. I kursen ingår uppskjutning av en modellraket som ett obligatoriskt laborativt moment, samt ett individuellt projektarbete med muntlig och skriftlig redovisning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande: - kunna genomför enkla beräkningar på raketers funktion och satellitbanor, - ha grundläggande kunskaper om de fysikaliska förhållandena i rymden med tonvikt på jordens närmaste omgivningar, - ha grundläggande kunskaper om plasmafysik, - översiktligt kunna beskriva energiproduktion och energitransport på solen, - översiktligt kunna redogöra för processer i magnetosfären som leder till uppkomsten av norrsken, - kunna beskriva några viktiga mätmetoder som används på forskningssatelliter, - kunna ge exempel på aktuella problem inom rymdforskningen, - ha utvecklat sina färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation.

Behörighetskrav

Univ: FYSC67 Elektrodynamik med vektoranalys, C eller FYSC33 Elektrodynamik, C eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektionsundervisning och en obligatorisk laboration.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt genom muntlig och skriftlig redovisning av ett individuellt projekt samt genom ett skriftligt prov vid kursens slut. På redovisningen sätts betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet sätts betyget Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att redovisningen är godkänd samt att det skriftliga provet är godkänt. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos styrelsen för institutionen för fysik begära att annan lärare utses att bestämma betyg åt henne/honom vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur