"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Monte Carlo-metoder D, 7,5 hp

Engelskt namn: Monte Carlo Methods

Denna kursplan gäller: 2009-05-11 och tillsvidare

Kurskod: 5FY061

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Beräkningsteknik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-29

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-18

Innehåll

Kursen innehåller Markov-kedje Monte Carlo, Monte Carlo-simulering av en klassisk gas, Isingmodellen, kritiska fenomen och skalningsanalyser, Wolffs klusteralgoritm, perkolation, självorganiserad kritikalitet, slumpvandring och komplexa nätverk.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: - kortfattat redogöra för teorin bakom Markov-kedjor, - använda Monte Carlo-simuleringar för att studera modeller inom statistisk fysik, - redogöra för grundläggande begrepp inom kritiska fenomen: universalitet, kritiska exponenter och skalningsanalyser, - redogöra för uppförandet hos några enkla stokastiska modeller: slumpvandring, perkolation och självorganiserad kritikalitet, - beskriva metoder för simulering av ovanstående stokastiska modeller.

Behörighetskrav

Univ: Modellering och simulering (5FY095 7,5hp) eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt handledning vid datorlaborationer och vid projekt.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt genom muntliga eller skriftliga redovisningar av laborationer och projekt samt genom ett skriftligt prov vid kursens slut. På de muntliga och skriftliga redovisningarna sätts betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). På det skriftliga provet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen ges något av betygen Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att muntliga och skriftliga redovisningar är godkända samt att det skriftliga provet är godkänt. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 33

Kompendier utgivna av institutionen för fysik. Laborationsinstruktioner.