Arbetet omfattar ett mindre utvecklingsprojekt inom utbildningsområdet och har som mål att stärka teknisk fysikprogrammets kvalitet. I kursen får studenten kontakt med ett projekts olika faser dvs. målformulering, start, styrning och avslut av ett projekt. I målformuleringsfasen behandlas uppgiftsdefinitionen och tidsplaneringen. Inför projektgenomförandet behandlas organisation, ledningsarbete, projektstyrning och projektuppföljning. Viktiga verktyg i färdighetsträningen omfattar mötesteknik, kvalitetsverktyg samt kommunikationsförmåga.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- tillämpa kunskaper om och ha praktiska färdigheter i hur förbättringsarbete bedrivs inom utbildningsområdet,
- planera, genomföra och redovisa ett mindre projekt,
- redogöra för projektledarens roll och villkor för ett lyckat projekt,
- tillämpa grundläggande kunskaper i kvalitetsteknik på det aktuella projektet,
- kommunicera resultatet till projektets intressenter i enlighet med beställarens villkor.
Behörighetskrav
Fysik B, Kemi A, Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet 8/A8)
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av handledning. Den största delen av kursen utgörs av ett förbättringsarbete som utförs i projektform. Uppgiften hämtas från utbildningsområdet. I de fall projekten har tvärvetenskaplig karaktär kan projektgruppen involvera studenter med olika bakgrund. Stor vikt läggs på träning av ingenjörsmässiga färdigheter. I kursen används moderna datorstödda hjälpmedel.
Examination
Kunskapsredovisningen sker genom muntliga och skriftliga redovisningar under kursens gång. På redovisningarna sätts betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget Godkänd ges först när samtliga skriftliga och muntliga redovisningar är slutförda. Under kursen ska studenten ges tillfälle att utvärdera de förväntade studieresultaten och sin egen arbetsinsats.
Studerande som inte godkänts vid det första redovisningstillfället har rätt till ytterligare redovisningstillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 11b §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt.
Litteratur
Giltig från:
2012 vecka 42
Litteratur som är nödvändigt för kursens genomförande, bestäms i samråd mellan studerande, handledare och examinator.