"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till ingenjörsarbete A, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-04-11

Engelskt namn: Introduction to Engineering Work

Denna kursplan gäller: 2023-04-03 och tillsvidare

Kurskod: 5FY039

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-04-11

Innehåll

Kursen ger en inblick i verksamheten vid ett företag och vad en ingenjör arbetar med. En kommande yrkeskarriär förbereds genom studier av arbetsmarknaden, byggande av nätverk och skapande av kontaktytor. Projekt baserade på företagens behov genomförs. Kursen är indelad i två moment: 1. Orientering i yrkesliv och arbetsmarknad (3 hp) Momentet omfattar att självständigt planera och genomföra besök vid olika företag, alternativt flera besök på olika avdelningar inom ett företag, samt deltagande i workshops. Arbetet redovisas muntligt och skriftligt. 2. Projektarbete (4.5 hp) Momentet omfattar genomförandet av ett projekt och baseras på ett formulerat behov från ett företag. Alternativt kan en egen innovationsidé utvecklas i samarbete med en näringslivspart. Arbetet redovisas muntligt och skriftligt i delrapporter och en slutrapport.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
 

  • beskriva regionens näringsliv och arbetsmarknad översiktligt,
  • redogöra för hur ett företag/arbetsplats fungerar,
  • redogöra för ingenjörens yrkesroll,
  • redogöra för begreppen entreprenörskap, innovationsutveckling och företagande,
  • ge exempel på framtida möjliga arbetsuppgifter i perspektiv av den utbildning studenten går,
  • redogöra för hur teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter samspelar för att stärka utvecklingen av yrkeskompetensen,
  • presentera resultat i både muntlig och skriftlig form.

Behörighetskrav

Univ: FYSA92 Metoder och verktyg för ingenjörer, A eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen går med 1/8-fart under hela läsåret. Den första delen av kursen innehåller tre workshops med olika teman samt besök i små grupper vid tre olika företag. Resultaten följs upp i återträffar vid högskolan. I den andra delen av kursen ska varje studentgrupp fördjupa kontakten med ett av företagen genom att genomföra ett mindre projekt. Projektet kan ha ett tema som beror av företagets verksamhet och kan t. ex. belysa ett visst teknikområde, ingenjörsarbetet vid företaget eller utvecklingen av en affärsidé. Föreläsningar med olika teman och handledning av projekt ingår.

Examination

De ingående momenten betygssätts med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Kunskapsredovisningen sker både genom rapporter och genom muntliga redovisningar. På rapporter och muntliga redovisningar ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga rapporter och muntliga redovisningar är godkända. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för fysik. Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.