"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysikens numeriska metoder C, 7,5 hp

Engelskt namn: Numerical Methods in Physics

Denna kursplan gäller: 2009-05-11 och tillsvidare

Kurskod: 5FY033

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fysik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Beräkningsteknik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för fysik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-01-09

Reviderad av: teknisk naturvetenskaplig fakultet, 2011-08-18

Innehåll

Kursen innehåller en behandling av grundläggande kunskaper om hur numeriska metoder används inom fysik. Kursen omfattar moment som Fouriertransformer och korrelationsfunktioner, diskreta Fouriertransformer, snabba Fouriertransformer (FFT), faltning och korrelation med hjälp av FFT, uppskattning av frekvensspektrum, FFT i två eller flera dimensioner samt lösning av fysikaliska egenvärdesproblem (t.ex. beräkning av fononfrekvenser i kristaller). Kursen innehåller vidare en behandling av numerisk integration av ordinära differentialekvationer med olika metoder som t.ex. Richardson-extrapolation, Burlish-Stoer-metoden och Numerovs metod. Kursen innehåller även en härledning av integrationsmetoder utifrån variationsprinciper samt lösning av fysikaliska rand-värdesproblem.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: - använda grundläggande numeriska metoder för problemlösning inom fysik, - välja lämpliga metoder för ett visst fysikaliskt problem, - tillämpa Fouriertransformer inom signalbehandling, - beräkna egenvärden och egenvektorer till matriser, - integrera ordinära differentialekvationer, - härleda metoder för lösning av ordinära differentialekvationer utifrån variationsprinciper.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs att den studerande genomgått kurserna Numeriska metoder (TDBA68, 3p), Teoretisk mekanik (FYSC36, 4p), Elektromagnetismens grunder (FYSB26, 4p), Vågfysik och optik (FYSB09, 4p), Modellering och simulering (5FY095, 7,5hp) samt Numeriska metoder för partiella differentialekvationer (5MA038, 7,5hp) eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledda datorlaborationer. Närvaro på laborationerna är inte obligatorisk, men skriftlig redovisning av dessa är obligatorisk.

Examination

Kunskapsredovisningen sker genom skriftlig redovisning av datorlaborationer. På redovisningarna sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget grundas på redovisningen av datorlaborationerna. Den som godkänts i en examination får ej undergå förnyad examination för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två examinationer för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 33

Kompendier utgivna av institutionen för fysik.