Kursen innehåller praktiska och teoretiska moment som behandlar kast-, harmonisk svängnings- och cirkulärrörelse. Vidare behandlas begrepp och samband som impuls, elektriska och magnetiska fält, Kirchhoffs lagar, växelströmslära, vågrörelselära, elektromagnetiska vågor, atomfysik, relativitetsterori, fotoeffekt, kärnfysik, astronomi och strålning. Kursen omfattar även behandling av begrepp som våglängd, frekvens, utbredningshastighet, reflektion och brytning.
Kursen innehåller två moment: 1. Teoridel, 10,5 högskolepoäng. 2. Laborationsdel, 1,5 högskolepoäng.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna redoöra för de viktigaste företeelserna, erfarenhetslagarna och teorierna inom fysiken, översiktligt redogöra för fysikens moderna utveckling, tillämpa experimentell undersökningsmetodik och analysmetoder för fysikaliska problem.
Behörighetskrav
Univ: Grundläggande behörighet samt Fysik baskurs A (5FY023, 7,5 hp) eller Fysik A från gymnasiet eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektioner varvat med laborationer och lärarledda räkneövningar. Deltagande i laborationer och därmed integrerad undervisning, som t.ex. genomgång av säkerhet och demonstrationer, är obligatorisk.
Examination
Examinationen sker normalt dels genom muntliga och skriftliga redovisningar av laborationer samt genom ett skriftligt prov vid kursens slut. I det skriftliga provet kan resultat från deltentamina, s.k. duggor, tillgodoräknas.
På redovisningarna sätts betyget Underkänd (U) eller godkänd (G). På det skriftliga provet sätts betyget Underkänd (U), godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga redovisningar är godkända och att det skriftliga provet är godkänt.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för fysik.
TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte räknas in i en högskoleexamen.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.