"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Farmaceutisk praxis med författningar, 4,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-09

Engelskt namn: Pharmaceutical Practice with Pharmaceutical Legislation

Denna kursplan gäller: 2015-03-09 och tillsvidare

Kurskod: 5FA005

Högskolepoäng: 4,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Kemiska institutionen

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-11-05

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-08-09

Innehåll

I kursen behandlas följande områden, dels med avseende på regelverket kring dem men även praxisen kring hanteringen av dem:
Verksamhet på apotek
Expeditionsförfattningar inklusive Receptföreskrifter
Läkemedel inklusive handel och import av dem
Särskilda produkter
Sprit och narkotika
Sjukdomsförmåner
Smittskydd
Etiska riktlinjer och Lex Maria

Förväntade studieresultat

Efter kursen ska studenten kunna:
- hitta, förstå och redogöra för de lagar som styr all läkemedelshantering samt vad som krävs för farmacevtisk behörighet
- betydelsen av att regelverket kontinuerligt revideras och utvecklas.
- beskriva Sveriges roll i det europeiska och internationella samarbetet kring läkemedelsfrågor och förklara den europeiska läkemedelslagen.
- förstå och tillämpa läkemedelsförfattningarna på de vardagliga författningsproblem som kan uppstå inom apoteks verksamhet
- förstå, diskutera och använda de etiska riktlinjer som finns framtagen för farmacevtiskt arbete
- förstå vad legitimering som receptarie innebär och hanteringen av Lex Maria- och HSAN-ärenden
- vara väl införstådd med gällande sjukdomsförmåner samt regelverket för landets smittskydd, kunna förklara dessa och tillämpa dem i sitt arbete
- vara väl förtrogen med den litteratur som finns och används inom området, självständigt kunna använda den på ett korrekt sätt, och förstå innebörden av lagtexten samt betydelsen av att regelverket kontinuerligt revideras och utvecklas.

Behörighetskrav

Univ: Introduktionskurs i farmaci 3FA100, Farmakologi för farmaceuter 3FA017, Farmakokinetik 3FA009, Farmakoterapi 3FA000, Naturläkemedel och kosttillskott 3FA005, Samhällsfarmaci 3FA002 samt genomgången kurs i Läkemedelsvärdering eller motsvarande 3FA001.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad och undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (inspelade videoföreläsningar), självstudier, seminarier, kommunikationsövningar samt handledarträffar i samband med övningar och genomgång av teoretiska avsnitt. Viss del av kursen samt de skriftliga tentamina är förlagd till Umeå. Alla studenter har under kursen tillgång till lärare och handledare via Internet. Samtliga handledarträffar är obligatoriska och dessa kan inte bytas ut mot skriftliga inlämningsuppgifter, då dessa träffar och övningar ingår i examination av kursen.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftliga tentamina (på teoridelarna) och dels genom muntliga redovisningar av praktiska övningar. På de skriftliga tentamina sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På de muntliga övningarna ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Kemiska institutionen.
Observandum: För godkänd kurs i Tillämpad apoteksfarmaci (5FA002, 15 hp), krävs godkänd kurs i Farmaceutisk praxis med författningar.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.