"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Energieffektivisering, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-22

Engelskt namn: Energy Efficiency

Denna kursplan gäller: 2017-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 5EN073

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Energiteknik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-06-09

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-22

Innehåll

Kursens behandlar energieffektivisering i byggnader och processer och avslutas med ett självständigt projektarbete som utgör ett viktigt inslag i kursen. De studerande skall tillägna sig fördjupade kunskaper om byggnaders energianvändning samt kunna analysera en byggnads termiska prestanda baserat på beräkningar och/eller mätdata, samt kunna redogöra för olika energieffektiviserings åtgärdar och konsekvenser av dessa utifrån energi, ekonomi etc. Kursen ger kunskaper inom dimensionering och reglering av inneklimatinstallationer. Innehållet i kursen bygger vidare på tidigare kurser i energiteknik och byggteknik med fördjupning avseende framförallt systemtänkande och ekonomisk analys samt i att planera, genomföra och analysera ett självständigt arbete.
Kursen är uppdelad i två moment:
1. Teori, 8 hp (Theory, 8 ECTS);
2. Projekt, 7 hp (Project, 7 ECTS).

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Teori:
- redogöra för byggnaders uppbyggnad och installationer i Sveriges fastighetsbestånd,
- analysera värmebehov utifrån beräkning och mätdata,
- utföra, analysera och värdera energiberäkningar för byggnader med hjälp av simulerings- och beräkningsprogram,
- beskriva och analysera styr- och reglering av ventilations- och värmesystem,
- bedöma konsekvenserna av energieffektivisering gällande ekonomi- och miljöaspekter samt fuktsäkerhet,
- utföra ekonomisk analys och utvärdering av energieffektiviserande åtgärder,
- beskriva olika typer av byggnader med avseende på energianvändning (passivhus, lågenergihus etc) samt olika krav som gäller,
- analysera byggnaders energianvändning och köpt energi (värmepump, fjärrvärme etc.) med avseende på systemperspektiv och hållbarhet,
- dimensionera värmeväxlare, optimera termiska processer med avseende på externt värme- och kylbehov.
Projekt:
- projektera och dimensionera lämpliga energieffektiviseringsåtgärder utifrån bestämda inneklimatkrav och ekonomi samt självständigt planera, genomföra och rapportera en fördjupad analys i projektform.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Värme och ventilationsteknik, 7.5 hp eller Installationsteknik 7.5 hp.
Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupparbeten och projektarbeten. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer.

Examination

Teori:
Examineras genom skriftlig tentamen och betygsätts Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).
Projekt:
Examineras genom bedömning av rapport (inklusive innehåll, omfattning, struktur, layout etc.), presentation och feedback. Rapporten, presentationen och feedback utgör 60, 30 respektive 10 % av projektets betyg. Betygsättning för projektmomentet är Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Alla delar måste dessutom vara godkända med minst 50 %.
Slutbetyg:
Slutbetyg är ett viktat medelvärde av teoribetyget och projektbetyget. Viktningen för teoribetyget är 60 % och för projektmomentet 40 %. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Studerande som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen vid tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.