"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Projektarbete i samverkan mellan ingenjörer och arkitekter, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-24

Engelskt namn: Project in Collaboration between Engineers and Architects

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5EN057

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Byggteknik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Energiteknik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapiga fakultetsnämnden, 2013-05-02

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-06-24

Innehåll

Kursen ger en fördjupad kunskap om ingenjörsrollen i processen att skapa en byggd miljö. Fokus ligger på samarbete och kommunikation mellan byggnadsingenjörer, energiingenjörer och arkitekter. Kursen inkluderar ett antal gemensamma workshopar och föreläsningar, samt ett projektarbete grundat på den egna kompetensen. Arbetet sker i grupper med alla yrkes-kategorier representerade: byggnadsingenjörer, energiingenjörer och arkitekter.

Projektet syfte är att ge deltagarna en fördjupad insikt i sin roll som ingenjör i processen att skapa en byggd miljö. Målet är att deltagarna efter kursens slut bättre ska förstå hur andra yrkesgrupper i processen arbetar och vad de själva kan bidra med. Projektet omfattar enbart planeringsskedet, ingen byggd miljö kommer att färdigställas inom projektet.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
- utveckla och utforma byggnadsdelar och system förknippade med byggnader, med hänsyn till människors behov och samhällets mål för ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar utveckling,
- visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupper med olika sammansättning,
- muntliget och skriftligt redogöra för och diskutera sina slutsatser och de argument som ligger till grund för dessa,
- redogöra för ingenjörens och andra yrkesgruppers yrkesroller inom byggd miljö.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 60 hp avklarade kurser inom huvudområdet Byggteknik/Energiteknik eller minst två års sammanlagda studier som skall innefatta minst 15 hp inom Matematik samt minst 45 hp inom huvudområdet Byggteknik/Energiteknik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen ges normalt i ¼ fart. Kursen kommer dock att vara som intensivast under den senare delen av terminen, med bara ca. en veckas introduktion till projektet i början av terminen och ett antal föreläsningar schemalagt i den första halvan av terminen. Arbetet i projektet kommer sedan att börja med en gemensam workshop efter halva terminen. Projektgrupperna bestämmer själva när de ska träffas inom gruppen, men minst 10 träffar är rekommenderade. Ytterligare gemensamma workshops kan också schemaläggas om nödvändigt för projekten. Ingenjörerna ska bidra i det arkitektoniska projektet baserat på sin individuella kompetens och bakgrund.
Projektet består av en genomlöpande fas av individuellt arbete genom deltagande som expert i en projektgrupp kring ett/flera arkitektoniska projekt. Parallellt med detta har ingenjörerna möjlighet att gå på ett antal föreläsningar med arkitekterna, för att öka förståelsen mellan yrkeskategorierna och skapa gemensam förkunskap.

Projektet avslutas med en gemensam muntlig redovisning av det individuella arbetet, där erfarenheter och lärdomar tas upp. Därigenom får deltagarna ta del av andras erfarenheter, både inom den egna yrkesgruppen och utanför. En rapport av det individuella arbetet ska genomföras, inkluderande en reflektion av det egna arbetet i projektgruppen, ska också lämnas in.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av inlämningsuppgifter till varje föreläsning samt genom en skriftlig rapport och en muntlig redovisning av det individuella arbetet. På inlämningsuppgifter, skriftliga rapporten och muntliga presentationen ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Som betyg på hela kursen används betyget Underkänd (U) eller Godkänd (G). Godkänd (G) erhåller man när alla inlämningsuppgifter, rapporten och den muntliga presentationen är godkända.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat ges.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.