"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Simulering och optimering av energisystem, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-17

Engelskt namn: Simulation and Optimisation of Energy Systems

Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 5EN016

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Energiteknik: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-09-26

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-17

Innehåll

Modellering, simulering och optimering av energitekniska system med hjälp av analytiska metoder samt flera olika programpaket.
I kursen ingår bland annat simulering av kraftvärmeverk, dimensionering av fjärrvärmesystem och analys av Sveriges elenergiförsörjning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- självständigt modellera, simulera, förutsäga och utvärdera energitekniska system, även med utgångspunkt med begränsad information,
- tillämpa analytiska och numeriska optimeringsmetoder,
- optimera modeller av energitekniska processer och system,
- planera och genomföra en större projektuppgift samt utvärdera resultaten.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs kurserna Teknisk beräkningsvetenskap I, 4.5 hp, Värme- och masstransport I, 10.5 hp och Kraft- och fjärrvärmesystem, 7.5 hp eller motsvarande.
Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupp- och projektarbeten.
Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.

Examination

Kunskapsredovisningen består av ett större projekt och flera mindre miniprojekt som kan behandlas som hemtentamenuppgifter. När betyg på hela kursen sätts motsvarar det större projektet 50 procent av betyget. Betygsskalan är Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för ett högre betyg.
 En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.