I kursen konstrueras och formges prototyper och elektronikprodukter innehållande analoga och digitala komponenter med fokus mot de problemställningar som är förknippade med tekniker där högfrekventa elektromagnetiska vågor används som informationsbärare. I kursen studeras elektromagnetiska vågors utbredning i olika medier och deras beteende i transmissionsledningar och antenner. I det utvecklingsprojekt med modern högfrekvensteknik som ingår i kursen läggs stor vikt vid komponentval, utformning av kretskort, elektromagnetisk kompabilitet samt ekonomisk och funktionell optimering av konstruktionen. En viktig parameter är också att arbetet genomförs som ett professionellt utvecklingsprojekt med en professionell dokumentation och redovisning.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - formulera kravspecifikationer för elektroniska system innehållande analoga och digitala komponenter samt mikrocontroller, - konstruera prototyper som uppfyller givna kravspecifikationer, - transformera prototyper till realiserbara produkter genom lämpligt val av kretskortsdesign, komponenter, inkapsling, förbindningsteknik och strömförsörjning, - kunna redogöra för hur effektförluster uppstår i en elektronisk produkt och hur dessa påverkar konstruktionslösningen, - redogöra för samhällets regelverk kring elektromagnetisk kompabilitet, elsäkerhet och miljösäkerhet samt kunna redogöra hur dessa regler påverkar konstruktionens utformning, - upprätta en ekonomisk kalkyl, - diskutera produktens egenskaper i perspektiv av hållbar utveckling, - utforma en teknisk rapport, - ingående förklara högfrekventa signalers beteende i transmissionsledningar, - självständigt analysera och utföra anpassning av transmissionsledningar, - ta hänsyn till högfrekventa signalers effekter vid konstruktion och analys av högfrekvensnät och antenner, - konstruera och anpassa antenner, filter, splitters, förstärkare och enkla detektorer med stöd av datorbaserade verktyg, - analysera stabilitet i högfrekvensförstärkare med stöd av datorverktyg, - använda Smith-diagram för analys av anpassningsnät, - arbeta med S-parameterrepresentation för systemkomponenter.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Algebra för ingenjörer, 7.5 hp, Analys för ingenjörer, 7,5 hp, kursen Analog elektronik, 15 hp samt kursen Elektronik och PCB-design, 7,5 hp eller motsvarande kurser.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med laborationer, grupp- och projektarbeten. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.
Examination
Examination och betygssättning grundar sig på ett skriftligt prov, två uppsättningar praktiska laborationsuppgifter samt en projektuppgift. På det skriftliga provet och projektuppgiften erhålls något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På laborationsuppgifterna erhålls något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen som helhet sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyg G på både skriftligt prov och projektuppgift ger kursbetyg Godkänd (3). Betyg G och VG på endera skriftligt prov och projektuppgift ger betyg Icke utan beröm godkänd (4). Betyg VG på både skriftligt prov och projektuppgift ger betyg Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Övriga föreskrifter
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.