"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teknik för hållbar utveckling, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-17

Engelskt namn: Technology for Sustainable Development

Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 5EL240

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-12-22

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-17

Innehåll

I kursen ges en kunskapsmässig grund för att den studerande i sin framtida yrkesverksamhet som ingenjör ska kunna bidra till en utveckling mot ett hållbart samhälle. Kursen utgår från en definition av hållbar utveckling ur tre aspekter: miljömässig hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Ett valbart teknikområde exemplifierar teknikens roll.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande kunna:
- redogöra för innebörden av begreppet hållbar utveckling,
- redovisa kunskap om ekonomisk, social och ekologisk terminologi,
- redovisa en grundläggande förståelse för systemtänkande inom dessa tre discipliner,
- analysera miljöpåverkan, resursflöden och maktförhållanden i en regional och global kontext,
- beskriva och kritiskt granska attityd, beteende och livsstil i termer av miljöpåverkan, resursanvändning, livskvalitet och hållbar utveckling,
- redogöra för samhällets mål och medel för att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling på lokal, nationell och global nivå,
- analysera och kritiskt utvärdera tekniska lösningar ur ett forsknings- och ingenjörsetiskt perspektiv samt kunna anlägga ett livscykelperspektiv vid analys av produkter, tjänster och system.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Ett års högskolestudier eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och övningar. En stor del av kursen utgörs av studentens individuella arbete och arbete i mindre grupper. Kursen kan ges både som campuskurs och som nätbaserad. Vissa seminarier är obligatoriska och kräver aktiv närvaro i fysiska möten eller i webbmöten. Tidpunkten för obligatoriska seminarier anges i schema senast 1 månad före kursstart eller efter överenskommelse med berörda studenter.

Examination

Kunskapsredovisning för godkänt resultat grundar sig på följande obligatoriska uppgifter: tre skriftliga rapporter som vardera består av en förstudie och en huvudstudie, 150 poäng, diskussionsträffar och seminarier, 100 poäng samt en datorbaserad tentamen, 50 poäng. Det är möjligt att få fördjupningspoäng på ovanstående obligatoriska uppgifter om sammanlagt 100 poäng samt att genomföra ytterligare frivilliga uppgifter om totalt 200 poäng.
För betyg Godkänd (3) krävs minimipoäng på de obligatoriska uppgifterna, sammanlagt 300 poäng. För betyg Icke utan beröm godkänd (4) krävs utöver kraven för godkänd (3) minst 90 poäng och för betyg Med beröm godkänd (5) krävs utöver kraven för godkänd (3) minst 180 poäng. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren för det aktuella programmet.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.