Kursen behandlar principer och prestandagränser för digitala kommunikationssystem. Speciell tonvikt ägnas åt metoder för effektiv kommunikation över störda kanaler. Kursen omfattar i huvudsak ämnesområdena: informationsteori, källkodning och komprimering, kanalmodeller och kanalkodningsteknik.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande kunna: - redogöra för och på ett korrekt sätt använda centrala begrepp inom informations-, kodnings- och kommunikationsteori, - använda de matematiska och statistiska verktyg som är nödvändiga för att konstruera och analysera käll- och kanalkodsalgoritmer tillämpade i praktiska kommunikationsfall, - redogöra för bakomliggande principer för källkodning och för principerna för de tekniskt viktigaste komprimeringsmetoderna, - självständigt och kritiskt diskutera effektivitet hos dessa kodningsmetoder i olika kommunikationskontexter, - redogöra för bakomliggande principer för de vanligaste metoderna för kanalkodning, - utföra kodning och avkodning med centrala feldetekterande och felrättande kodningstekniker, - självständigt och kritiskt bedöma de olika kodningsalgoritmernas effektivitet i olika kommunikationskontexter.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs Minst 60 hp avklarade kurser inom huvudområdet Elektronik alternativt 60 hp inom huvudområdet Fysik eller motsvarande kunskaper. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier, handledda laborationer och eget arbete med inlämningsuppgifter. En stor del av kursen utgörs av studentens individuella arbete och arbete i mindre grupper. Kursen kan ges både som campuskurs och som distanskurs.
Examination
Kunskapsredovisningen grundar sig på genomförda och inrapporterade teoretiska och experimentella inlämningsuppgifter samt laborationer. På inlämningsuppgifter och laborationer ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Inlämningsuppgifterna kan göras på basnivå, komplex nivå och kvalificerad nivå. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För betyget Godkänd (3) krävs att en föregiven inlämningsuppgift på basnivå ska vara godkänd för vart och ett av lärmålen i kursplanen, samt tre godkända laborationer. För betyget Icke utan beröm godkänd (4) krävs att kraven för betyget Godkänd (3) uppfylls, samt två individuella uppgifter på komplex nivå lösas inom kursens tidsram. För betyget Med beröm godkänd (5) krävs att kraven för betyget Godkänd (4) uppfylls, samt en individuell uppgift på kvalificerad nivå lösas inom kursens tidsram. Uppgifter på den basnivån ligger i nära anslutning till kursens lärmål, innehållet som presenteras i litteraturen och i lektionsgenomgångar. Den komplex nivån innebär att teorikunskaper kombineras på ett sätt som inte direkt kan utläsas ur litteraturen och den kvalificerade nivån innebär ett självständigt forskningsnära arbete. Studerande som godkänts vid ett prov får ej undergå förnyat prov för ett högre betyg. För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.