"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Teknikutveckling i ett hållbart perspektiv, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-14

Engelskt namn: Engineering in a Sustainable Context

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 5EL216

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-06-23

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-14

Innehåll

Kursen innehåller ett utvecklingsprojekt inom något av områdena Elektronik, Datorteknik, Datakommunikation eller Webbteknik. Kursen har fokus på teknikutvecklingsprocessen, ämnesmässig fördjupning och förmågan att arbeta i större projekt. Arbetet genomförs i sammanhanget hållbar utveckling och stor vikt läggs vid kritisk granskning av projektets utgångspunkter, genomförande och resultat ur såväl teknisk som ekologisk, social och ekonomisk synvinkel.
Kursen är uppdelad i tre moment:
1. Förstudie, 3 hp (Prestudy, 3 ECTS);
2. Hållbar utveckling, 3 hp (Sustainable Development, 3 ECTS);
3. Teknikutveckling, 9 hp (Technology, 9 ECTS).
 

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Moment 1:
- redovisa en vision för arbetet avseende dels tekniskt mål och dels en hållbarhetsvision gällande den produkt som utvecklas i kursen,
- redovisa det aktuella vetenskapliga kunskapsläget och den tekniska utvecklingsnivån samt göra en aktuell litteratursammanställning i anslutning till det valda problemområdet.

Moment 2:
- redogöra för innebörden i begreppen hållbar utveckling, socialt ansvarstagande och livscykelanalys samt kunna redogöra för samhällets styrmedel för främjande av hållbar utveckling,
- redogöra för nationell och internationell lagstiftning samt regelverk och mål med relevans för det valda fördjupningsområdet,
- utvärdera produkten ur ett miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbarhetsperspektiv.
 
Moment 3:
- tillämpa ingenjörsmässiga kunskaper och färdigheter vid framtagning av en produkt eller ett system,
- identifiera bristande kunskaper inom fördjupningsområdet samt självständigt kunna tillgodogöra sig denna kunskap,
- planera och organisera arbetet i ett utvecklingsprojekt,
- redogöra för projektresultatet muntligt och skriftligt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 60 hp i huvudområdet Elektronik.

Undervisningens upplägg

Kursen innehåller inledande föreläsningar/seminarier, övningar samt ett större projektarbete. Studenten förväntas inom ramen för projektarbetet och med stöd av projekthandledare självständigt inhämta de fördjupade kunskaper som behövs i projektet. Varje projektgrupp bör bestå av minst 3 studenter och tilldelas en handledare. Till varje projekt skall finnas en beställare med vilken projektgruppen förhandlar fram en kravspecifikation. Innan projektet startar skall projektgruppen göra en projekt-, budget- och tidplan. Projektstyrning skall ske med en vedertagen projektstyrningsmodell.

Examination

Deltagande vid seminarier och övningar samt aktivt deltagande i projektarbetet. För slutbetyget Godkänd fordras godkänt på alla momenten samt godkänt på alla ingående examinationspunkter. På vart och ett av momenten och som slutbetyg på kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.