"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Linux som operativsystem, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-14

Engelskt namn: Linux Operating System

Denna kursplan gäller: 2012-01-30 och tillsvidare

Kurskod: 5EL182

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-11-28

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-14

Innehåll

Kursen ger en grund i hur man utvecklar system och applikationer mot Linuxkärnan. Kursen går igenom följande moment: - strukturen av en Linuxkärna, - grundläggande Linux filsystem, - grundläggande Linux minneshantering, - uppstart och initiering av Linuxkärnan, - bootladdare, - felsökning av Linuxkärnan och drivrutiner med debugger, - grundläggande struktur av en drivrutin i Linux.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - skriva en grundläggande drivrutin i Linux, - använda debugger för att felsöka kärnan och drivrutiner i Linux, - förklara hur Linuxkärnan är uppbyggd, - konfigurera och bygga en Linuxkärna, - beskriva initiering och uppstart av ett Linuxsystem.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 7.5 hp inom området Programmering, samt Linux som utvecklingsmiljö, 7.5 hp (5EL142) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i nätbaserad form via en lärplattform och består av genomgångar av teoriavsnitt och problemlösningar samt laborationer och projektuppgifter.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av övningar, redovisningar och rapporter. På inlämningsuppgifter och skriftliga rapporter ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På muntliga redovisningar och övningar ges vanligen endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.