"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Inbyggda system - IngOnline, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-02-14

Engelskt namn: Embedded systems

Denna kursplan gäller: 2010-02-01 och tillsvidare

Kurskod: 5EL137

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Elektronik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-02-04

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-14

Innehåll

Kursen behandlar mikrokontrollerns uppbyggnad och funktion, AD och DA-omvandlare, PWM, timers samt seriella och parallella portar. Hårdvarunära programmering i C, avbrottsfunktioner, konstanter i flashminnet, assemblerprogrammering och interface mellan funktioner skrivna i C och i assembler studeras. Kursen behandlar även styrning av mekaniska komponenter med hjälp av DA-omvandlare, PWM, digitala seriella eller digitala parallella signaler. I kursen ingår även mätning av fysikaliska storheter, t.ex. temperatur, med hjälp av analoga och digitala givare.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- konstruera ett system med mikrokontroller för styrning/mätning,
- tillämpa hårdvarunära programmeringsteknik med C och/eller assembler,
- använda olika felsökningshjälpmedel som simulering och debugging.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs Digitalteknik, 7.5 hp (ET005G, Mittuniversitetet) och Programmering, 7.5 hp (DT018G, Mittuniversitetet) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad. All information och redovisning sker via Internet. Kontakten mellan student och handledare sker via e-post och konferenssystem. Kursen består av en teoridel och en laborativ del. På hemsidorna ges en genomgång av teorin. Där finns också förslag på arbetsuppgifter och lämpliga litteraturavsnitt samt anvisningar för laborationer. Laborationerna och det avslutande projektarbetet genomförs av studenten vid egen dator på ett mikrodatorkort.

Examination

Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av prov, övningar, redovisningar och rapporter. På ett skriftligt prov sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På inlämningsuppgifter och skriftliga rapporter ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På muntliga redovisningar och övningar ges vanligen endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen tillämpad fysik och elektronik.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.