I kursen kommer du att arbeta med ett utvecklingsverktyg för en typisk mikrokontroller och programmera den i assembler. Mikrokontrollerns arkitektur studeras med avseende på bland annat CPU, serieportar, parallellportar och timer. I kursen ingår även programmering av mikrokontrollern för kommunikation med yttre enheter såsom displayer, inmatningsenheter och mätgivare. Dessutom ingår träning i felsökning på såväl hård- som mjukvara samt träning i att läsa, tolka och förstå datablad.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - realisera ett litet mikrodatorsystem beträffande både hård- och mjukvara, - tolka innehållet i databladet för en typisk mikrokontroller, - använda en typisk mikrokontrollers instruktionsuppsättning, - använda de olika sorters minnen som finns i en mikrokontroller, - koppla extern hårdvara till en mikrokontrollers portar, - tillämpa grundläggande elektriska lagar i ett verkligt mikrodatorsystem, - särskilja avbrottsstyrda system från pollade system.
Behörighetskrav
Univ: Digitalteknik I, 7,5 hp (5EL007) och Datorteknik I, 7,5 hp (5EL003) eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Kursen genomförs som ett enda stort projektarbete och är en så kallad DBT-kurs (Design-Build-Test). Undervisningen bedrivs i form av lektions- och gruppundervisning samt handledning i samband med projektarbetet. Lektionsundervisningen ägnas åt genomgång av vissa teoriavsnitt, problemlösning och demonstrationer. Experimentellt arbete utgör ett fundamentalt inslag i kursen.
Examination
Kunskapsredovisningen sker normalt fortlöpande i samband med undervisningen i form av prov, övningar, redovisningar och rapporter. På ett skriftligt prov ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På den praktiska redovisningen och på den skriftliga rapporten ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På muntliga redovisningar ges vanligen endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte blivit godkända erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för tillämpad fysik och elektronik. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.