Kursen inleder Kandidatprogrammet i datavetenskap och ger dels en bred introduktion till datavetenskapligt tänkande och dels en förberedelse inför fortsatta studier. Studenterna får en överblick över begrepp inom datavetenskap och informationsteknik och lär sig använda matematisk notation och begrepp för att uttrycka sig med precision. Studenterna introduceras till beräkningsproblem och algoritmisk problemlösning. De lär sig även använda det skrivna ordet inte bara för att kommunicera utan även som ett verktyg för lärande. Studenterna får reflektera och träna sin förmåga till självreglerat lärande, och förhålla sig till informationsteknikens positiva och negativa effekter på det hållbara samhället.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
(FSR 1) förklara begrepp associerade till datavetenskap och informationsteknik
(FSR 2) redogöra för datorns teoretiska och praktiska möjligheter och begränsningar
Färdighet och förmåga Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
(FSR 3) använda matematisk notation och datavetenskaplig terminologi för att i skriftlig form uttrycka sig med precision
(FSR 4) konstruera, simulera och förklara algoritmer
Värderingsförmåga och förhållningsätt Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
(FSR 5) förhålla sig till att informationstekniken både bidrar till och motverkar ett hållbart samhälle
(FSR 6) reflektera över och utvecklar sin förmåga till självreglerat lärande
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Fysik 1a eller 1b1+1b2, Matematik 4 eller Matematik D
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och arbete med uppgifter. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även självständigt arbete med materialet.
Examination
Examinationen sker genom skriftliga inlämningsuppgifter och en salstentamen. På kursen sätts något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U) efter en samlad bedömning av de examinerande momenten.
Stöd på grund av funktionsnedsättning Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Byte av examinator En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.
Speciellt gäller att denna kurs inte kan ingå i en examen samtidigt som 5DV207 DV0: Komputationellt tänkande.
Om kursplanen har upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas garanteras en student som någon gång registrerats på kursen minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt denna kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplanen upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteratur
Giltig från:
2022 vecka 26
Janlert Lars-Erik Tänkande och beräkning : en inledning till datavetenskap och kognitionsvetenskap 2., [omarb., utök., uppdaterade] : Studentlitteratur AB : 2015 : 235 s. : ISBN: 9789144110226 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst