Engelskt namn: Development of mobile applications
Denna kursplan gäller: 2022-05-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2022-05-30
Kurskod: 5DV209
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-12-21
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-02-08
Målet med kursen är att du som kursdeltagare får teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet av applikationsutveckling för Android. Du kommer också få en kortare introduktion till utveckling för andra mobilplattformar.
Förutsättningar och utmaningar med utveckling för mobila plattformar behandlas i relation till utveckling för stationära enheter (minneshantering, effektförbrukning, skärmstorlek, etc). Ett antal APIer introduceras, exempelvis de som behövs för att utnyttja olika sensorer, adressbok och databaser. En genomgång av designmönster (design patterns) som används vid utveckling av mobila system görs.
Kursen är indelad i tre moduler:
Modul 1: Introduktion till mobil utveckling 2 hp
Modulen behandlar en introduktion till applikationsutveckling för Android . En introduktion till programspråket Kotlin ges. I modulen ingår även en del grundläggande begrepp och principer kring mobil utveckling.
Modul 2: Design av mobila användargränssnitt 2 hp
Att utveckla appar som är lättanvända för målgruppen och som kan köras på alla typer av enheter från den minsta mobiltelefonen till den största smart-TV:n ger nya utmaningar när det gäller användargränssnittet. I den här modulen fokuserar vi på designprinciper och standarder för design av mobila gränssnitt.
Modul 3: Praktisk utveckling för Android-enheter 3,5 hp
Under den här modulen kommer vi in på mer avancerad utveckling för mobila enheter. Vi går igenom bland annat sensorer och multitouch, datalagring, positioner och kartor, services och content providers.Vi diskuterar också etik och säkerhet i samband med mobil utveckling.
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
För behörighet krävs minst 22,5 hp inom huvudområdet datavetenskap varav minst 15 hp inom objektorienterad programmering (i valfritt programspråk).
Undervisningen bedrivs normalt nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av universitetet. I lärmiljön tillhandahålls studiehandledning, studiematerial, övningsuppgifter, diskussionsforum mm. Om kursen ges som en campus-kurs så tillkommer fysiska träffar.
Samtliga moduler examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift och ett digitalt prov i lärplattform.
På modul 1 och 2 ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På modul 3 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga moduler är godkända och betyget styrs av betyget på modul 3.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.
Om kursplanen har upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas garanteras en student som någon gång registrerats på kursen minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt denna kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplanen upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Android programming : the Big Nerd Ranch guide
Sills Bryan, Marsicano Kristin, Stewart Chris, Gardner Brian
Fifth edition. : Atlanta, GA : Big Nerd Ranch : 2022 : xx, 667 pages :
ISBN: 9780137645541
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Clark Josh
Designing for Touch
New York : A Book Apart : 2015 : 169 s. :
ISBN: 9781937557287
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Android Programming : the Big Nerd Ranch Guide.
Marsicano Kristin, Gardner Brian, Phillips Bill, Stewart Chris
4. ed. : Atlanta, GA : Big Nerd Ranch : [2019] : 657 pages :
ISBN: 9780135245125
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst