Engelskt namn: Student Conference in Computing Science
Denna kursplan gäller: 2018-07-23 till 2023-06-25 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2023-06-26
Kursplan för kurser med start mellan 2018-07-23 och 2023-06-25
Kurskod: 5DV184
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Datavetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-08-08
Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2018-06-25
Kursen behandlar vetenskapligt skrivande, vetenskapligt beteende och forskningskvalitet. Studenten utvecklar och svarar på en ny och icke-triviell forskningsfråga inom datavetenskap eller interaktion och design. Studenten utför sedan forskning och skriver en artikel under lärarens övervakning och peer review. Den slutliga versionen av artikeln skickas via ett konferenssystem och granskas av anonyma granskare. Alla godkända artiklar publiceras i en teknisk rapport utgiven av Institutionen för datavetenskap och presenteras av författaren vid en intern konferens. Lärmål inkluderar att studenten ska utveckla sin förmåga att göra oberoende utredningar och forskning, skriva en vetenskaplig artikel om sitt arbete och presentera sin forskning muntligt.
Kursen är utformad enligt följande. Studenterna får individuell handledning av lärarna och arbetar i peer-review (kamratgransknings-) grupper bestående av andra studenter på kursen. Peer-review mötena är obligatoriska. Varje student ska läsa utkast från de övriga studenterna i gruppen och komma förberedda inför mötet. Alla studenternas arbeten diskuteras och förslag på förbättringar ges. Kursen har sex leveranser i form av pågående / slutgiltiga / reviderade artikelinlämningar för att stödja studenternas progression samt fem stödföreläsningar.
Studenterna delas in i grupper beroende på deras arbetsbelastning under LP1 och LP2. Grupp 1-medlemmar kan arbeta intensivare på kursen under LP1 (september-oktober) och grupp 2-medlemmar kan arbeta intensivare på kursen under LP2 (november-januari).
Kursens planering kommer att vara enligt följande.
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Univ:För tillträde till kursen krävs 90 hp avklarade studier varav 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier (120hp) inom ett studieprogram, i båda fallen inkluderande minst en kurs på avancerad nivå i datavetenskap eller motsvarande kunskaper.
Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.
Kursen omfattar föreläsningar om vetenskapligt skrivande, presentationsteknik, hur man hittar litteratur och forskningskvalitet. Ytterligare undervisning ges som återkoppling vid peer review-möten och individuell handledning. En betydande del av kursen består av individuellt arbete.
Examinationen på kursen består av sex skrivna inlämningar och fyra möten.
De sex obligatoriska inlämningarna under kursen är (FSR 1-5, 7, 9-10,12-13):
och examineras genom att man utvärderar kvalitet, hantering av förändringsförslag och den övergripande progressionen. Studenter lämnar in sina ukast 3 arbetsdagar före kamratgranskningsmötena och ger skriven feedback på de andra utkasten. Dessuom kommer studenterna också få skriven feedback från sina lärare.
Under tre obligatoriska peer-review möten (FSR 6-8, 11-13) kommer följande aspekter examineras: hur väl förberedd studenten är (exempelvis har läst de andra studenternas utkast och sammanfattat föreslagna ändringar skriftligt) och hur väl studenten bidrar till diskussionen.
Under den obligatoriska konferensen (FSR 7, 11) kommer följande aspekter examineras: tydlighet i presentationen, presentationsstil (t ex riktar sig mot publiken, tydligt tal) och förmåga att svara professionellt och tillfredsställande på frågor från publiken.
Baserad på en sammanvägning av alla värderingar gjorda ovan får studenten något av följande betyg på kursen: Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).
Betygsättning sker enligt följande:
Nödvändiga villkor för de högre betygen 4 eller 5 är:
Om steg 4 (och därmed också steg 5) inte är uppfyllda får studenten betyget Underkänd (U). Studenten ges tillfälle att revidera artikeln och presentera den muntligt vid ett senare tillfälle. Betyget kommer i det här fallet att bli högst Godkänd (3).
Om stegen 1-3 inte är uppfyllda får studenten betyget Underkänd (U) och nästa tillfälle att examineras på kursen är nästa gång kursen ges.
Icke-deltagande kan endast ursäktas i allvarliga fall som exempelvis sjukdom och endast efter samråd med ansvarig lärare.
Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.
Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Detta
gäller även om kursen lagts ned och denna kursplan upphört gälla.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Tillgodoräknanden
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Speciellt gäller att denna kurs inte kan ingå i en examen tillsammans med 5DV144 Student conference in Computing Science. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.
Kursens koppling till program och examina
Kursen är en baskurs på Masterprogrammet i datavetenskap.
Beroende på vilket tema studenten valt så kan denna kurs ingå som en kurs inom en av följande inriktningar i en datavetenskaplig masterexamen; Datalogi, Robotik och reglerteknik eller Människa-datorinteraktion. Vid osäkerhet kontakta respektive programansvarig.
Zobel Justin
Writing for computer science
3. ed. : London : Springer : [2014] : xiii, 284 s. :
ISBN: 9781447166382
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Zobel Justin
Writing for computer science
2. ed. : New York : Springer : cop. 2004 : 270 s.b ill., diagr, tab. :
ISBN: 1-85233-802-4 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst