"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Finansiell IT, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-11-18

Engelskt namn: Financial IT

Denna kursplan gäller: 2015-03-09 och tillsvidare

Kurskod: 5DV168

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2015-01-20

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2022-11-18

Innehåll

Kursen vänder sig främst till studenter på civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap och bygger vidare på en bred datavetenskaplig kompetens tillsammans med en god grund i ekonomi.

Kursen ger en insikt över de krav som ställs på finansiella IT-system samt utvecklingen av dessa. Särskild tonvikt läggs vid
kvalitetssäkring av prestanda och funktion. Kursen bygger på att studenterna får en öppen problemformulering given av ett företag inom finansiell IT-sektorn och måste under PBL-liknande former (PBL = Problembaserat lärande) hitta en lösning på problemet.

I normalfallet ingår studiebesök på ett företag och/eller faktiskt arbete direkt tillsammans med anställda kring problemet. Under arbetets gång ska studenterna självständigt ta fram en plan för arbetet inkluderande en plan för inhämtning av kunskap som saknas.

Studenterna kommer under kursen att få beskriva både delar av och hela sitt projekt för olika målgrupper förutom den inomvetenskapliga. Man kommer att presentera material för och diskutera val av lösningar med domänexperter inom finansiella IT-system, mjukvaruutveckling samt slutanvändare.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och färdighet

  • visa kunskap om den vetenskapliga grund på vilken IT-system för finansbranschens vilar, särskilt med hänsyn till kvalitetssäkring av prestanda och funktion

Färdighet och förmåga

  • kritiskt värdera och systematiskt integrera kunskap för att konstruera, modellera och simulera skeenden relevanta för IT-system inom finansbranschen
  • utveckla avancerad programvara för finansbranschen med extrema krav på prestanda och funktion
  • muntligt på engelska i dialog med olika målgrupper (kunder, beställare och akademi) kunna redogöra och argumentera för slutsatser och beslut som fattas under projektets gång
  • visa förmåga att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna ramar
  • visa förmåga till lagarbete och samverkan i grupp

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa insikt i den framtagna produktens (programvarans) möjligheter och begräsningar vad gäller dess roll i samhället och människans roll för hur den används
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av kunskapsutveckling och ta ansvar för att utveckla sin kompetens

Behörighetskrav

Univ: 60 hp i huvudområdet datavetenskap inkluderande varav minst 7,5 hp ska ligga på avancerad nivå. Bland dessa 60hp ska följande kurser eller motsvarande kunskaper ingå: Programvaruteknik (5DV151) och Finansiell ekonomi för ingenjörer (5NE024). Engelska B/6 krävs också.
 

Undervisningens upplägg

Kursen ger en insikt över de krav som ställs på finansiella IT-system samt utvecklingen av dessa. Särskild tonvikt läggs vid kvalitetssäkring av prestanda och funktion.

Examination

Examination sker löpande under kursen baserat på bedömning av muntliga diskussioner samt reflektionsdokument. Diskussionerna kan vara på engelska och kan också videofilmas.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga bedömningar i den löpande examinationen bedöms som godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Enstaka delmoment som inte godkänts vid kursens slut kan få kompletteras om de bedöms kunna slutföras inom en överskådlig tidsram som bestäms i samförstånd med kursansvarig lärare. Enskilda studenter som inte godkänts vid kursens slut men som regelbundet deltagit i en majoritet av projektarbetet kan få en individuell kompletterande uppgift. Studenter som inte deltagit i projektmomenten eller endast deltagit på en minoritet av arbetet under kursen gång kommer erbjudas ytterligare provtillfällen endast när kursen ges nästa gång.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.