Engelskt namn: CS3: Computations and languages
Denna kursplan gäller: 2015-05-11 till 2015-05-17 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2015-05-18
Kursplan för kurser med start innan 2015-05-17
Kurskod: 5DV162
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap
Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-08-19
Formella språk är grundläggande för vår förståelse av hur datorer utför beräkningar och oumbärliga redskap för att praktiskt programmera datorer. Kursen belyser både teoretiska aspekter på och praktiska tillämpningar av formella språk. Till att börja med fördjupas studiet av reguljära och kontextfria språk, samt deras olika representationer. Dessa kunskaper omsätts i praktisk kompetens inom textmatchning samt lexikalisk och syntaktisk analys av programspråk.
Kursen introducerar också Turingmaskiner, en av de viktigaste beräkningsmodellerna i datavetenskapens historia. Dessa används dels för att undersöka gränserna för vad datorer kan beräkna och dels för en introduktion till komplexitetsteori. Vi studerar komplexitetsklasserna P och NP, vars relation till varandra är ett av de viktigaste öppna problemen inom datavetenskapen. Under kursens gång kommer en mängd aktuella forskningsfrågor inom området att beskrivas och diskuteras.
Kursen består av två moment:
Moment 1, teori, 4.5 högskolepoäng
Moment 2, problemlösning, 3 högskolepoäng
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningsätt
För tillträde till kursen krävs kursen DV2: Algoritmer och problemlösning (5DV161) eller motsvarande kunskaper.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete i datorlabb och övningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.
Examinationen på Moment 1 (FSR 1-10, 12-13) sker dels genom ett antal mindre delprov samt en skriftlig tentamen. Momentet bedöms med något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Moment 2 (FSR 7-13) examineras genom ett antal obligatoriska uppgifter. På moment 2 ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
På hela kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.
Speciellt gäller att denna kurs kan ej ingå fullt ut i en examen samtidigt som kursen Datavetenskapens grunder (5DV037).
Överlappet mellan denna och kurserna uppräknade ovan motsvarar ca 5hp. Om man läst kursen ovan och vill tillgodoräkna de kunskaperna till denna så måste man komplettera med examinerande delar som motsvarar FSR 6 och 13.
Datatyper och algoritmer
Janlert Lars-Erik, Wiberg Torbjörn
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2000 : x, 387 s. :
ISBN: 91-44-01364-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Sipser Michael
Introduction to the theory of computation
Third edition. : Australia : Cengage Learning : [2012?] : xxii, 458 pages :
ISBN: 9781133187813 (paperback) :
Se Umeå UB:s söktjänst
3 ed av Sipser går naturligtvis också bra
Datatyper och algoritmer
Janlert Lars-Erik, Wiberg Torbjörn
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2000 : x, 387 s. :
ISBN: 91-44-01364-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Sipser Michael
Introduction to the theory of computation
2. ed. : Boston, Mass. : Thomson Course Technology : 2006 : 437 s. :
ISBN: 0-619-21764-2 (int. ed.)
Se Umeå UB:s söktjänst
3 ed av Sipser går naturligtvis också bra