"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utveckling av mobila applikationer, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Development of mobile applications

Denna kursplan gäller: 2016-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 5DV155

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-12-04

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-01-13

Innehåll

Målet med kursen är att du som kursdeltagare får teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet av applikationsutveckling för Android. Du kommer också få en kortare introduktion till utveckling för andra mobilplattformar.

Förutsättningar och utmaningar med utveckling för mobila plattformar behandlas i relation till utveckling för stationära enheter (minneshantering, effektförbrukning, skärmstorlek, etc). Ett antal APIer introduceras exempelvis de som behövs för att utnyttja olika sensorer, adressbok och databaser. En genomgång av de designpatterns som används vid utveckling av mobila system ingår också.

Kursen är indelad i tre moment:

Introduktion till mobil utveckling 2hp
Momentet behandlar en introduktion till applikationsutveckling för Android samt en jämförelse med och en kortare introduktion till utveckling för andra mobilplattformar. I momentet ingår även en del grundläggande begrepp och principer kring mobil utveckling.

Design och utvärdering av mobila användargränssnitt 2hp
Att utveckla appar som är lättanvända för målgruppen och som kan köras på alla typer av enheter från den minsta mobiltelefonen till den största SMART-TV:n ger nya utmaningar när det gäller användargränssnittet. I det här momentet fokuserar vi på designprinciper och standarder för design av mobila gränssnitt. Vi diskuterar också etik och säkerhet i samband med mobil utveckling.

Praktisk utveckling för Android-enheter 3.5 hp
Under det här momentet kommer vi in på mer avancerad utveckling för mobila enheter. Vi går igenom bland annat sensorer och multitouch, datalagring, positioner och kartor, services och content providers.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • förstå och redogöra för begränsningar man måste ta hänsyn till då man programmerar för en mobil plattform; (FSR 1)
  • göra jämförelser mellan Android och andra plattformar för utveckling av mobila system. (FSR 2)

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • implementera program i Java för Android; (FSR 3)
  • utveckla program som utnyttjar de olika APIer som tillhandahålls i Android för att till exempel skapa grafiska gränssnitt och avläsa sensorer; (FSR 4)
  • hantera verktyg (som exempelvis Android Studio) för programutveckling för Android; (FSR 5)
  • kunna tillämpa vanliga designpatterns vid utveckling av program för Android; (FSR 6)
  • designa och utvärdera gränssnitt för mobila applikationer för bland annat Android och iOS. (FSR 7)

Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • analysera och redogöra för etiska frågeställningar som kan uppstå då mobila applikationer utvecklas och används. (FSR 8)

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt ett av följande:

* minst 15hp objektorienterad programmering i Java på universitetsnivå som till exempel Objektorienterad programmeringsmetodik (5DV133) och Applikationsutveckling i Java (5DV135).

* avklarade studier om 90hp i ämnet datavetenskap inkluderande minst 15hp objektorienterad programmering i ett valfritt språk.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs normalt nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av universitetet. I lärandemiljön tillhandahålls studiehandledning, studiematerial, laborationsuppgifter, diskussionsforum mm. Om kursen ges som en campus-kurs så tillkommer fysiska träffar.

Examination

Examinationen på samtliga moment sker genom ett antal obligatoriska uppgifter.

På moment 1 och 2 ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På moment 3 ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på momentet sätts först när alla obligatoriska uppgifter för det momentet är godkända.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Studerande som godkänts vid ett examinationstillfälle får inte undergå förnyad examination för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie examinationstillfälle anordnas ytterligare tillfälle att slutföra examinationen.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande:

Denna kurs kan ej räknas i examen samtidigt som en annan kurs med liknande innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Speciellt för denna kurs gäller att den inte kan ingå i en examen tillsammans med kursen 5DV134 Utveckling av mobila applikationer.

Tillgodoräknande av studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). Ansökan om tillgodoräknande görs på speciell blankett och ställs till den Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.