"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Avancerade distribuerade system, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Advanced distributed systems

Denna kursplan gäller: 2014-10-06 och tillsvidare

Kurskod: 5DV153

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-10-21

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2019-05-10

Innehåll

Kursens huvudsakliga tema är de underliggande principerna och teknologierna för moderna storskaliga distribuerade system. Kursen ger en översikt över de byggstenar som används för att bygga distribuerade system (exempelvis programmerings-, säkerhets- och servicemodeller) och diskuterar hur utbytesförhållandena mellan dessa ser ut när distribuerade system skalas till stor skala. Kursen ger även en översikt över de olika paradigmer som idag används för att skapa distribuerade system, och ger studerar aktuella exempel inom områdena Peer-to-peer, High-Performance, High Throughput, Grid och Cloud computing. Stor vikt läggs vid färdighetsträning i utveckling av distribuerade system genom obligatoriska uppgifter.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: 

  • förklara och karaktärisera utbytesförhållanden mellan olika paradigmer för distribuerade system
  • redogöra för och förklara de olika typer av säkerhetsfrågeställningar som dyker upp i distribuerade system
  • redogöra för vilka huvudsakliga typer av distribuerade system som är i bruk idag samt analysera dessa olika typers tekniska styrkor och svagheter för olika typer av tillämpningar
  • definiera och förklara grunddragen i service-orienterade arkitekturer samt exemplifiera olika tekniker som kan användas för att relisera service-orienterade arkitekturer

Färdigheter och förmågor
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • klassifiera distribuerade system gentemot de tekniker och tillämpningar som används i realisationer av distribuerade system
  • demonstrera praktiska färdigheter i att utveckla service-baserade distribuerade system
  • demonstrera praktiska färdigheter i användande av vanligt förekommande utvecklingsverktyg inom distribuerade system

Behörighetskrav

Univ:För tillträde till kursen krävs 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier motsvarande 120 hp, i båda
fallen inkluderande kurserna Applikationsutveckling i Java (5DV135) och Distribuerade system (5DV147) eller motsvarande kunskaper.

Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete i datorlabb och övningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen sker genom både teoretiska och praktiska moment. Kursens sammansatta slutbetyg beror på resultat från en uppsättning delmoment (laborationer, projekt och tentamen) som individuellt kan kombineras för att uppnå ett godkänt slutbetyg på kursen. Varje delmoment betygssätts och studenten måste uppnå (minst) ett godkänt resultat på varje delmoment studenten önskar addera mot slutbetyg på kursen.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle, bonuspoäng mot högre betyg kan dock endast tillgodogöras vid det första provtillfället (efter detta kan endast godkänt betyg uppnås på delmoment vid senare provtillfällen).

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.

Övriga föreskrifter

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.

Speciellt för denna kurs gäller att kursen inte kan ingå i en examen tillsammans med kursen Serviceorienterade arkitekturer (5DV095). Denna kurs ersätter 5DV095 som läggs ned. Under 2014 och 2015 gäller detta för studenter som gått 5DV095 men inte klarat den:

  • Om man inte klarat något av momenten på 5DV095 rekommenderar vi att man istället registrerar sig på denna kurs och examineras på denna i sin helhet.
  • Om man vill kan man efter individuell bedömning också  tillgodoräkna sig avklarade moment från 5DV095 till denna kurs. Ansökan om detta sker via  http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.