"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Distribuerade system, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Distributed Systems

Denna kursplan gäller: 2017-06-26 och tillsvidare

Kurskod: 5DV147

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Beräkningsteknik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-10-17

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-10-02

Innehåll

Målet med kursen är att introducera grundläggande teorier för att förstå hur moderna distribuerade system fungerar. Vårt fokus kommer att ligga på distribuerade algoritmer och på praktiska aspekter som bör beaktas när man designar och implementerar verkliga system. Teman som kommer att behandlas är kausalitet och logiska klockor, synkronisering och koordinerings-algoritmer, transaktioner och replikering samt end-to-end systemdesign. Även om studenterna kommer att behöva lära sig olika distribuerade algoritmer, är detta inte enbart en teoretisk kurs. Således kommer datorbaserade inlämningsuppgifter användas i stor utsträckning så att studenterna får praktisk erfarenhet av att utforma och genomföra verkliga system. Dessutom kommer kursen att utforska nya trender exemplifierade av dagens mycket tillgängliga och pålitliga distribuerade system.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Förklara generella egenskaper, utmaningar och karakteristika hos distribuerade system
  • Förklara begreppen kausalitet och tid med avseende på designen och implementationen av distribuerade system
  • Förklara generella distribuerade algoritmer för synkronisering och samtidighet/parallellism, koordination, transaktioner, och replikering
  • Jämföra replikeringascheman med avseende på prestanda, tillgänglighet och enhetlighet aspekter
  • Förklara praktiska frågor som måste beaktas vid design, implementation och felsökning av distribuerade system

Färdigheter och förmågor
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Designa, implementera och felsöka distributerade system
  • Använda vedertagna distributerade algoritmer för att lösa problem som uppstår när man arbetar med distribuerade system.
  • Redogöra för de inre mekanismerna i aktuella distribuerade system.

Behörighetskrav

Univ:För tillträde till kursen krävs, 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna Systemnära programmering (5DV088) och Datakommunikation och datornät (5DV013) eller motsvarande kunskaper.Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och arbete med obligatoriska uppgifter. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Bedömning av studenternas insats på kursen kommer att göras i två delar. Den första delen kommer att baseras på tester, obligatoriska skriftliga inlämningsuppgifter och en valfri omfattande tentamen. Den valfria examen är till för de studenter som inte blivit godkända på denna del av bedömningen. Den andra delen av bedömningen kommer att baseras på ett antal obligatoriska övningsuppgifter (projekt).

Bedömningen som ges för varje del av kursen kommer att graderas i Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Väl Godkänd (5). Notera att det sätts ett enda slutligt kursbetyg som är en sammanvägning av bedömningarna från varje del och sätts först när alla obligatoriska moment är avslutade och godkända. De slutbetyg som ges för kursen är Underkänd (U) eller Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Väl Godkänd (5). Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.

För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studenter som inte klarar den skriftliga delen av bedömningen, antingen genom att göra tester och skriftliga inlämningsuppgifter eller genom att göra omfattande frivillig tentamen, får tillfälle att göra en andra eller en tredje omfattande tentamen. Studenter som ej blivit godkända på projekten i slutet av kursen men som regelbundet deltagit i arbetet med dem kan få några extra uppgifter som en andra examen för att passera den delen. Studenter som inte har deltagit i projekten alls under kursen, får betyget Underkänd (U) och kommer att erbjudas ytterligare möjlighet till examination först när kursen ges nästa gång.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.

Övriga föreskrifter

Tillgodräknande
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga sin programansvarig eller studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Speciellt gäller att denna kurs inte kan ingå i en examen tillsammans med kursen 5DV020 Distribuerade system.

Tillgodoräknande av studier prövas individuellt. För mer information se universitetets regelsamling och/eller kontakta
Studencentrum/Examina (http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/)
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.