Kursen ges i samarbete med näringslivet och är en kurs där du får lära dig hur man tar en affärsidé till marknaden, från idégenerering via prototyp till färdig produkt/tjänst. Under kursen ges undervisning/praktisk erfarenhet i samband med att utveckla ett projekt för SMART-TV/Tablets. Arbetet sker i projektform i mindre grupper och kursen avslutas men en gemensam presentation av en prototyp eller en färdig produkt/tjänst.
Kursen inleds med en presentation av det/de företag och de föreläsare som kommer att medverka under kursen. Studenterna delas in i grupper om 4-6/grupp utifrån förkunskaper och dessa grupper arbetar sedan tillsammans under hela kursen.
Förväntade studieresultat
Färdighet och förmåga Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
tillämpa sina ämneskunskaper under de yrkesmässiga och de affärsmässiga villkor som gäller i ett utvecklingsprojekt utanför högskolan (FSR 1),
i grupp verka för utformning och genomförandet av arbetsuppgifter med hjälp av agila projektstyrningsmodeller och verktyg (FSR 2),
muntligt genomföra en presentation anpassad till yttre förutsättningar och en viss åhörargrupp (FSR 3).
Värderingar och förhållningssätt Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
analysera sin egen arbetsinsats och yrkesrollen under projektet, inklusive etiska/samhälleliga frågeställningar som kan förekomma (FSR 4) , och
visa förmåga att diskutera kring sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens (FSR 5).
Behörighetskrav
Kunskaper motsvarande 2 års avklarade studier (120hp) inkluderande minst 15hp programmering/programmeringsmetodik inom datavetenskap.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av tio stycken workshops med skilda ämnen. Undervisningen följer produktens cykel, börjar med idégenerering och slutar med pitch via programmering, budget och marknadsföring. Under hela kursperioden har studenterna handledning från alla inblandade föreläsare. Kursen kräver ett aktivt deltagande från studenten och det är av största vikt att studenten deltar vid schemalagda workshops.
Examination
Examinationen består av två delar: planering och slutredovisning. Under början av kursen arbetar studenterna med planering under två obligatoriska tillfällen. Planeringen ska resultera i ett skriftligt dokument som behandlar projektgruppens sammansättning, projektets bakgrund, arbetsordning inom gruppen,samt identifiering av områden, affärs- och ämnesmässiga såväl som samhälleliga, där utveckling av kompetens inom gruppen behöver ske. (FSR 1, 2, 5). Studenterna kommer att få hjälp med att planera sitt i arbete i ett projektplaneringsverktyg.
Slutrapportering ska ske både muntligt och skriftligt. Muntligt ska projektgruppens resultat, (ex. idéer, koncept och prototyp), presenteras och demonstreras för företaget på ett sätt som är anpassat för målgruppen (FSR 1, 3). Deltagande på denna muntliga presentation är obligatoriskt. Skriftligt ska projektgruppen även avrapportera projektet enligt direktiv från företaget (FSR 1, 2, 3). Individuellt ska varje deltagare skriftligt analysera sin yrkesroll under projektet inklusive etiska/samhälleliga frågeställningar (FSR 4).
På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga delar i examinationen är godkända. Studerande som godkänts vid ett examinationstillfälle får inte undergå förnyad examination för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie examinationstillfälle anordnas ytterligare tillfälle att slutföra examinationen.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande:
Denna kurs kan ej räknas i examen samtidigt som en annan kurs med liknande innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.
Tillgodoräknande av studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling).
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.