"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Webbprogrammering med HTML5, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Web development with HTML5

Denna kursplan gäller: 2013-06-03 och tillsvidare

Kurskod: 5DV145

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-05-03

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-06-23

Innehåll

Kursen fokuserar på metoder och tekniker vid utveckling av webbapplikationer med hjälp av HTML5. Syftet är att ge en förståelse för den konceptuella uppbyggnaden av tekniken bakom webbapplikationer inklusive förhållandet mellan klient och server.  På kursen ingår även att kunna anpassa applikationer för olika typer av enheter, från mobila enheter, surfplattor och mobiler till stationära datorer, liksom länkning till ljud- och bildmaterial.

Kursen består av tre moment:

Moment 1 (Tekniker) 2 hp:
Med utgångspunkt i den nya standarden HTML5, ges i momentet en överblick av etablerade tekniker såsom HTML, XHTML, XML, CSS, JavaScript och DOM.

Moment 2 (Javascript) 2.5 hp:
I detta moment introduceras JavaScript och dess samverkan med HTML och CSS. Fokus är på JavaScripts funktionalitet och studenterna får praktiskt arbeta med att skriva kortare JavaScript-program.

Moment 3 (Integrering) 3 hp:
När man satt sig in i teknikerna och JavaScript så ges man i detta moment kunskap och erfarenhet av att anpassa applikationer till olika enheter och ser ett integrerat arbetssätt för att använda oss av olika former av ljud, bild och 2D-grafik i HTML5.

Inom detta moment ges också tillfälle för studenten att fördjupa sig inom antingen semantik och design eller Javascript och Web storage.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse

  • redogöra för ansvarsfördelningen mellan server och klient vid utveckling av webbapplikationer och ha grundläggande förståelse i hur kommunikationen mellan dem sker (FSR 1), och
  • redogöra för viktiga skillnader mellan HTML5 och redan etablerade tekniker (FSR 2).

Färdighet och förmåga

  • använda tekniker som HTML, CSS och JavaScript i HTML5 till att utveckla enkla klientbaserade webbapplikationer (FSR3),
  • designa och implementera webbsidor utifrån användbarhet, och uppfyllande av standarder och konventioner (FSR4), och
  • visa förmåga att genomföra uppgifter inom givna tidsramar (FSR 5).

Behörighetskrav

Matematik B. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c (områdesbehörighet 7/A7 med undantag för Fysik A/1b1/1a)

Dessutom rekommenderas att man läst en kurs i programmering på gymnasie- och/eller universitetsnivå.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs antingen som en campuskurs med fysiska träffar eller nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av institutionen. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar.

Vid nätbaserad undervisning förväntas deltagarna själva ha tillgång till dator och åtkomst till Internet.

Examination

Examinationen på samtliga moment sker genom ett antal obligatoriska uppgifter (FSR 1-5).

På moment 1 och 2 ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På moment 3  ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För betyget godkänt på ett moment krävs att alla obligatoriska uppgifter för det momentet är godkända. För betyget väl godkänt på moment 3 krävs dessutom att studenten fått godkänt på en frivillig fördjupningsuppgift som ska vara avslutad inom utsatt tid (FSR 5). Fördjupningsuppgiften kan inte kompletteras efter utsatt tid för högre betyg.

På kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.

Studerande som godkänts vid ett examinationstillfälle får inte undergå förnyad examination för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie examinationstillfälle anordnas ytterligare tillfälle att slutföra examinationen.

En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknanden
Denna kurs kan ej räknas fullt ut i examen samtidigt som en annan kurs med liknande innehåll (som exempelvis 5DV125 Webbutveckling med HTML5, 5TF019 Webbteknik för ingenjörer eller 2IN005 CSS-baserad webbdesign).

Tillgodoräknande av studier prövas individuellt. För mer information se universitetets regelsamling och/eller kontakta Studencentrum/Examina
(http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/)

Kursens koppling till program och examina
Kursen är en baskurs på Kandidatprogrammet i datavetenskap och kan även sökas som programkurs på Civilingenjörsprogrammen i Teknisk datavetenskap och Interaktion och design på de kurstillfällen som inte är sommarkurser.

För Civilingenjörsexamen med inriktning mot teknisk datavetenskap och mot Interaktion och design gäller att:
Kursen kan inte räknas inom poängkravet för ämnet datavetenskap i en examen tillsammans med annan kurs i datavetenskap som enbart bygger på förkunskaper från gymnasiet.

Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.