"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Datormoln, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Cloud computing

Denna kursplan gäller: 2017-06-26 och tillsvidare

Kurskod: 5DV131

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-02-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-10-02

Innehåll

Moment 1, teoridel, 4.5 högskolepoäng

Momentet behandlar såväl teoretiska modeller och definitioner som praktiska aspekter av datormoln, inklusive grunderna inom hårdvaru-virtualisering och dess användning i konstruktion av datacenter. Vidare behandlas autonom management av datacenter samt utveckling av applikationer (tjänster) för denna typ av infrastruktur.

Moment 2, laborationsdel, 3 högskolepoäng

Delmomentet utgörs av en laborationskurs med ett antal obligatoriska inlämningsuppgifter

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  •  redogöra för olika definitioner av datormoln och dess karaktäristiska egenskaper (FSR 1)
  •  förklara principerna för hårdvaru-virtualisering och dess betydelse för datormoln, (FSR 2)
  •  motivera betydelsen av datacenter för molntjänster, samt förklara hur datacenter designas och konstrueras (FSR 3)
  •  redogöra för grundläggande principer och metoder för autonoma system, (FSR 4)

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • analysera olika tjänstemodeller för moln samt förklara begreppet IT som tjänst (FSR 5)
  • applicera grundläggande principer och metoder för autonoma system för management av datacenter och molntjänster (FSR 6)
  • analysera betydelsen av autonoma system på livscykelhantering av IT-system (FSR 7)
  • utforma och konstruera applikationer för olika molnparadigm (FSR 8)
  • designa och implementera algoritmer för autonom hantering av resurser i datacenter (FSR 9)

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • analysera egenskaper för elastiska och skalbara molntjänster (applikationer) (FSR 10)
  • jämföra och värdera virtualiseringstekniker med avseende på ex. flexibilitet och prestanda (FSR 11)

Behörighetskrav

Univ För tillträde till kursen krävs 60 hp inom huvudområdet datavetenskap eller 2 års studier i båda fallen inkluderande kursen Distribuerade system (5DV020) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Syftet med kursen är att förbereda studenterna för det snabbt föränderliga området cloud computing (datormoln), förbereda dem inte bara för det jobb som de kommer att ha efter examen, men också det arbete som de kommer att ha i framtiden. Som ett resultat, kommer kursen förutom att behandla området cloud computing, också att lära ut hur man lär sig och hålla sig uppdaterad med teori och teknik inom området för cloud computing.

Kursen består av föreläsningar och inlämningsuppgifter. Inledande föreläsningar, där t.ex. en introduktion till arbetsmetoden ges, liksom den slutliga föreläsningen ges av lärare. Andra föreläsningar framställs och genomförs av studenterna själva - en föreläsning för varje grupp av studenter - baserad på litteratur som tillhandahålls av lärare. En annan grupp av studenter kommer att ge feedback på kvaliteten på dessa föreläsningar. Obligatoriska uppgifter kompletterar de teoretiska kunskaperna med praktiska färdigheter.
 

Examination

Examinationen består av två delar: teori och praktik. Teoridelen examinerar FSR 1-6 och 11 och betygsätts med Underkänd (U), Godkänd (3) eller Väl godkänd (4), eller Väl Godkänd (5). Betyget kommer att baseras på genomsnittet av tre bedömningar som getts för:
(a) kvaliteten på studentens egna föreläsning, enligt den utvärdering som gjorts av den grupp av studenter som granskade föreläsningen;
(b) återkopplingens konstruktivitet när studenten ger den, utvärderas av lärare;
(c) kvaliteten på students egna föreläsning, enligt lärarens utvärdering.

Fokus kommer att vara på hur mycket studenten lärt sig, både genom att förbereda en föreläsning och ge feedback, och inte på den "absoluta" kvaliteten i dem. Värderingar för kritiskt tänkande kommer att användas som en riktlinje, dessa diskuterats grundligt under första föreläsningen tillsammans med lärare. Studenter som inte kunde genomföra en föreläsning eller inte kunde ge återkoppling, eller studenters vars kvalitet på föreläsning eller återkoppling bedömdes otillräcklig kommer att behöva göra en omexamination. Omprov består av att skriva en 10-sidig uppsats baserad på litteratur som tillhandahålls av personalen och en skriftlig examen i quiz-form som omfattar alla områden som presenteras under föreläsningarna.

På den praktiska delen examineras FSR 5-11 och där sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Den praktiska delen består av två obligatoriska uppgifter som omfattar både en programmeringsuppgift och att skriva en rapport. Varje uppgift bedöms U / G och alla uppgifter måste vara godkända för att studenten ska få godkänt på denna del.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.

För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap.

Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter den första registreringen på kursen. Detta gäller även om kursen läggs ner och kursplanen upphört att gälla.

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.