"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Visualisering och manipulering av stora datamängder, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Visualization and manipulation of large data sets

Denna kursplan gäller: 2011-10-17 och tillsvidare

Kurskod: 5DV126

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2011-11-15

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-07-18

Innehåll

Vid bioteknisk forskning genereras stora datamängder som kan vara svåra att analysera. Svårigheterna ligger framför allt i att det kan vara svårt att se olika samband och avvikelser på grund av den stora mängden information som finns tillgänglig. I kursen så undersöker deltagarna hur man kan göra detta enklare genom olika metoder för visualisering och gränssnitt för direkt manipulation av data.

Kursen är uppbyggd kring ett aktuellt problem där kursens deltagare ska undersöka olika alternativ för hur information ska presenteras och manipuleras. Examinationen sker genom en skriftlig rapport och en muntlig och/eller skriftlig presentation av en "proof-of-concept" modell av det tänkta systemet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

* identifiera visualiseringsbehov utgående från ett givet problem

* söka i forskningslitteratur efter olika visualiseringsmetoder

* utvärdera olika visualiseringsmetoders lämplighet för det givna problemet

* utforma en visualisering av stora datamängder utifrån det givna problemet och vald metod

* skapa och presentera (muntligt och/eller skriftligt) en prototyp för uppdragsgivaren

Behörighetskrav

Univ:För tillträde till kursen krävs, 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kursen Databassystem för bioinformatiker (5DV030) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i projektform där studenterna ställs inför ett problem som bygger på att stora mängder "biologisk" information ska visualiseras på ett sådant sätt att det tillför mervärde för slutanvändarna.

Studenterna ska även undersöka på vilka sätt slutanvändarna ska kunna manipulera visualiseringen och med hjälp av denna undersöka informationen som visualiseras. Kursen bygger till stor del på självstudier där studenterna själva får söka upp aktuell kunskap om visualisering.

Examination

Examination sker genom att studenterna bygger en 'proof-of-concept'-modell som muntligt och/eller skriftligt redovisas för uppdragsgivarna. Uppdragsgivarna kan då undersöka hur väl systemet fungerar. Den interaktiva modellen kan implementeras antingen som programvara eller något annat lämpligt media. Förutom modellen ska även skriftlig dokumentation lämnas in.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.

För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten för Institutionen för datavetenskap.

TILLGODORÄKNANDE
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.

Tillgodoräknande av studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). Ansökan om tillgodoräknande görs på speciell blankett och ställs till den Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.