Moment 1, teori, 4.5 hp Detta moment täcker följande begrepp: relationsmodellen för data, bruk av SQL som självstående språk samt genom ODBC med C eller Python som värdspråk för att uttrycka frågor och uppdateringar samt för att deklarera schema, relationsalgebra och relationskalkyl, ER-baserad utveckling av schema, normalisering av relationella schema.
Moment 2, laborationer, 3 hp I detta moment omsätts en del av de teorier och tekniker som diskuteras i den teoretiska delen i praktik. Momentet består av ett antal obligatoriska uppgifter.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: * beskriva relationsmodellen för data,
* visa förmåga att deklarera relationella schema med SQL,
* visa bred kompetens i att formulera frågor och uppdateringar i SQL,
* utveckla gränssnitt mot databashanteringssystem med stöd av ODBC med C eller Python som värdspråk,
* beskriva säkerhetsproblem som SQL-injection och förklara hur de kan undvikas.
* uttrycka frågor i relationsalgebra och relationskalkyl,
* förklara vad begreppsmässig modellering är och hur den används i utveckling av databasschema
* översätta ER-specifikationer till relationella schema,
* visa gedigen förståelse för normalformer för relationella schema och beskriva algoritmer för att realisera dem.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna (eller motsvarande kunskaper): 1) Antingen kursen DV2: Algoritmer och problemlösning (5DV161) eller Datastrukturer och Algoritmer (5DV127/5DV128/5DV149/5DV150) och 2) DV4: Datavetenskaplig logik (5DV163) eller Grundläggande logik och modellteori (5DV102) eller minst 22.5hp kurser i matematik 3) Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och laborationer. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.
Examination
Examinationen sker genom skriftlig tentamen på teorimomentet och genom kontroll av genomförandet av de obligatoriska uppgifterna i laborationsmomentet. På den skriftliga tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska uppgifter är godkända. Kursbetyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten för examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska uppgifter är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.
TILLGODORÄKNANDE I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.
Speciellt gäller att denna kurs kan ej ingå fullt ut i en examen samtidigt som någon av kurserna Databasteknik (5DV021) eller Databassystem för bioinformatiker (5DV030).
Tillgodoräknande av studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). Ansökan om tillgodoräknande görs på speciell blankett och ställs till den Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, Umeå universitet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.