"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Datorgrafik och visualisering, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Computer Graphics and Visualization

Denna kursplan gäller: 2017-06-26 och tillsvidare

Kurskod: 5DV111

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2010-06-10

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-10-02

Innehåll

Kursen behandlar grunderna inom 2- och 3-dimensionella grafiska metoder och tillämpningar av dessa i grafisk programvara. Kursen består av två moment.
Moment 1, Datorgrafik, 4.5 högskolepoäng.
Momentet behandlar de olika stegen i att översätta en scenbeskrivning till renderad bild. Algoritmer och modeller för geometriska projektioner, transformationer och koordinatsystem, parametriska kurvor, fastställande av synliga linjer och ytor, färgteori, texturmappningar och ljussättning tas upp.
Moment 2, Grafikprogrammering, 3 högskolepoäng.
Inom momentet övas programmeringsteknisk färdighet i att använda ett programbibliotek såsom OpenGL tillsammans med C eller C++ för grafisk programmering i 2D och 3D.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• beskriva flödet i ett grafikrenderingssystem;
• beskriva hur kurvor och ytor kan representeras av parametriska kurvor, samt kunna härleda definitionen och använda sig av dessa kurvor;
• härleda och tillämpa geometriska projektioner och transformationer av homogena koordinater;
• beskriva och tillämpa olika färgmodeller och algoritmer för klippning och rendering av linjer och polygoner;
• beskriva mappningar och hanteringen av skymda ytor, samt härleda och tillämpa olika ljussättningsmodeller vid polygonorienterad datorgrafik;
• designa och implementera programvara som använder sig av ett grafiskt programbibliotek;
• visa förmåga att avgöra vad som är relevant vid en muntlig presentation av ett utfört mjukvaruprojekt samt att genomföra denna presentation på ett sätt så att detta blir tydligt för åhörarna.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs, 60 hp inom huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna Systemnära programmering (5DV088), Linjär algebra (5MA019), Envariabelanalys 2 (5MA011) eller Grundläggande analys (5MA016), eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, självständigt arbete i datorlabb samt muntliga redovisningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen på Moment 1 består av en avslutande skriftlig tentamen och betyget på momentet är något av följande: Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5).
Examinationen på Moment 2 består av ett antal obligatoriska uppgifter samt minst en muntlig presentation. Betyget på Moment 2 är en sammanvägning av de ingående delarna och betyget som ges är något av följande: Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.

Tillgodoräknande
I en examen får denna kurs ej i sin helhet ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.