"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Programmering i Python, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Programming in Python

Denna kursplan gäller: 2017-06-26 och tillsvidare

Kurskod: 5DV106

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kognitionsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-03

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-10-02

Innehåll

Kursen består av tre moment:

Moment 1, Programmeringsteori, 3 hp
Momentet behandlar grunderna i skapande och tillämpning av datorprogram. Grundläggande begrepp inom programmering definieras och beskrivs. I momentet ingår en introduktion till hur man delar upp ett problem till en ordnad följd av enkela operationer i form av en algoritm. Vidare presenteras de mest grundläggande byggstenarna i ett programmeringsspråk som gör att algoritmer kan översättas till program samt hur man hanterar och skapar data i textfiler. De olika koncepten exemplifieras med programmeringsspråket Python.

Moment 2, Färdighetsövning i programmering, 3 hp
Under momentet ges tillfälle att öva programmeringsteknisk färdighet. Programmeringsspråket Python används.

Moment 3, Praktisk tillämpning av programmering, 1,5 hp
Under detta moment ges exempel på olika tillämpningar där programmering kommer till praktisk nytta och det ges tillfälle att tillämpa uppnådda kunskaper i programmering.

Förväntade studieresultat

  • omvandla givna enkla algoritmer till de aktuella programspråken
  • förstå och använda sig av variabler, uttryck och kontrollstrukturer i ett högnivåspråk
  • konstruera och använda funktioner för att skriva strukturerade program i Python
  • använda sig av inbyggda datatyper samt känna till deras begränsningar
  • förstå principerna för felsökning av program samt praktiskt kunna utföra felsökningar
  • ha grundläggande förståelse för minneshantering och minnereferenser i ett högnivåspråk,
  • skapa och hantera data i textfiler

Behörighetskrav

Matematik C eller kursen 5DV175 Resonerande och informationsbehandling
Eller: Matematik 3b (områdesbehörighet 4/A4 med ett eller flera undantag) eller kursen 5DV175 Resonerande och informationsbehandling

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete i datorlabb och diskussioner kring metodik och problemlösning i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen på Moment 1 består vid ordinarie tillfälle av tre stycken skriftliga delprov som examineras i datorsal. Vid omprov och uppsamling sker examinationen i form av ett prov som täcker samma innehåll som de tre delproven. Examinationen sker även då i datorsal. Delproven görs vid samma tillfällen som den skriftliga delen av delproven för moment 2.
 
Betyget på momentet är något av följande: Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG) och sätts på momentet som helhet när alla tre delprov är genomförda.

Examinationen på Moment 2 består av tre delprov och ett sammanfattande betyg sätts på momentet som helhet när alla tre delprov är avklarade. Betyget på momentet är något av följande: Underkänd (U) eller Godkänd (G).
 
Alla tre delprov består av två delar:

  1. Den första delen består av att studenter får ett antal övningsuppgifter (ca 20) att arbeta med fram till en deadline. Efter deadline anordnas ett obligatoriskt seminarium där ett mindre urval (som görs av läraren) av uppgifterna diskuteras i detalj gällande både korrekthet och god programmeringsmetodik.

    För att denna del ska anses vara avklarad krävs dels att studenten lämnat in samtliga uppgifter innan deadline och att studenten deltagit aktivt och visat förståelse för innehåll samt förmåga att förmedla sina kunskaper under seminariet.

    Om studenten inte blir godkänd på denna del anordnas omprov och uppsamling i form av individuellt utformade skriftliga uppgifter som motsvarar examinationen under ordinarie tillfälle.
  2. Den andra delen består av ett skriftligt prov i datorsal.

    Vid omprov och uppsamling sker examinationen i form av ett prov som täcker samma innehåll som de tre delproven. Examinationen sker även då i datorsal.

Examinationen på Moment 3 består av en obligatorisk uppgift som redovisas både muntligt och skriftligt. Betyget på momentet är något av följande: Underkänd (U) eller Godkänd (G).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på kursen krävs att studenten har lägst betyget G på samtliga moment och betyget som sätts på kursen är en sammanvägning av betygen på de tre momenten.

Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg.
 
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap.
 
Examination baserad på denna kursplan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Detta gäller även om kursen lagts ned och denna kursplan upphört gälla.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet.
 
Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Student som examinerats på kursen före september 2016 och som redan har ett eller två moment godkända ska kontakta kursansvarig i samband med kursstart för att tillsammans med denne utforma en individuell omexamination som motsvarar de delar som studenten inte är klar med. Om studenten saknar godkända moment sedan tidigare ska studenten examineras enligt texten i denna kursplaneversion.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.