"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Trender och aktuella verktyg, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Trends and Current Tools

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 5DV101

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-12-15

Innehåll

Studenten ska identifiera och fördjupa sig i en aktuell trend eller ett aktuellt verktyg som används eller förväntas användas inom näringsliv och/eller universitet. Det genomförs bland annat genom att studenten har personlig kontakt med näringsliv/universitet. Arbetet ska presenteras i dels en rapport som innehåller en beskrivning av den valda fördjupningen och ett självinstuderingsmaterial för den valda fördjupningen, samt en presentation i form av ett seminarium.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • självständigt identifiera och fördjupa sig i en relevant trend eller verktyg • analysera företags- och samhälliga villkor för användandet av ett specifikt verktyg nu och i framtiden • analysera hur ett specifikt verktyg används i den undersökande fasen för ett utvecklingsprojekt • analysera hur ett specifikt verktyg används i designfasen för ett utvecklingsprojekt • analysera hur ett specifikt verktyg används i implementationsfasen för ett utvecklingsprojekt • analysera hur ett specifikt verktyg används i underhållsfasen av ett mjukvarusystem • planera och lösa uppgifter och hantera professionella relationer på ett professionellt sätt • planera och genomföra en enklare opposition på ett arbete • producera ett lämpligt instuderingsmaterial för andra studenter på kursen

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier, i båda fallen inkluderande kurserna Datakommunikation och datornät (5DV033), Datavetenskapens grunder (5DV037), Programspråk (5DV086) och Programvaruteknik (5DV087) eller motsvarande kunskaper. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av studiebesök, gästföreläsningar och av studenter på kursen genomförda seminarier. Studenten ska även ta del av det som övriga studenter presenterar. Studenten ska producera ett instuderingsmaterial inom ett område som ska godkännas av den kursansvarige. Kursen innehåller obligatoriska seminarier och studiebesök.

Examination

Examinationen sker i form av en skriftlig tentamen, en individuell skriftlig rapport, ett instuderingsmaterial och ett seminarium. Studenten ska dels hålla ett eget seminarium och dels opponera på en annan students seminarium. Skriftlig tentamen bedöms med något av betygen Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U). Skriftlig rapport, Instuderingsmaterialet, Seminariet och Oppositionen bedöms med något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Med beröm godkänd (5), Icke utan beröm godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd (U). Betyget utgörs av en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. Studenter som underkänts på den skriftliga tentamen erbjuds ytterligare två provtillfällen under året. För studenter som underkänts på de övriga examinerande delarna ges möjlighet till ny examination vid ett tillfälle under året som meddelas vid kursens slut. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap. Tillgodoräknande I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.