"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Programmeringsteknik för naturvetare, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Introductory Computer Programming

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 5DV100

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-09-26

Innehåll

Moment 1, teoridel, 3 högskolepoäng I momentet behandlas programspråket C inkluderande datatyper, variabler, kontrollstrukturer, pekare, dynamisk minnesallokering och funktioner. Vidare tränas konstruktion av algoritmer, programmeringsmetodik och strukturerad programmering. Algoritmer för sökning och sortering behandlas liksom datoranvändning och programutveckling i persondatormiljö. Slutligen ges en orientering om ett datorsystems uppbyggnad och funktion. Moment 2, laborationsdel, 3 högskolepoäng Delmomentet utgörs av en laborationskurs med ett antal obligatoriska inlämningsuppgifter. Moment 3, Matlab, 1.5 högskolepoäng Introduktion till Matlab med fokus på matematisk flervariabelanalys och numerisk behandling av ordinära differentialekvationer i Matlab.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: • redogöra för och beskriva begrepp och metoder för programmering i liten skala • använda sig av programmeringsverktyg • formulera och använda sig av grundläggande algoritmer • skriva och testa småskaliga program i programspråket C • förklara principerna för och använda sig av variabler, uttryck, kontrollstrukturer och funktioner • redogöra för de inbyggda datatypernas begränsningar och deras representation i en dator • välja och använda strukturerade datatyper som arrayer, strängar, strukturer • använda pekare och dynamisk minnesallokering • använda programvarumiljön Matlab för att lösa tillämpade problem • skriftligt dokumentera och muntligt förklara program

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Envariabelanalys I (5MA009) och Linjär algebra (5MA019) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete i datorlabb och övningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen (på teoridelen) dels genom två laborationsmoment. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomenten ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap. Tillgodoräknande I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 4

C program design for engineers
Hanly Jeri R., Koffman Elliot B.
2. International ed. : Reading : Addison-Wesley : cop. 2001 : xviii, 679 s. :
ISBN: 0-321-20417-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Jönsson Per
MATLAB-beräkningar inom teknik och naturvetenskap : med symbolisk matematik
2., [utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 515 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31130-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-01780-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst