Med Matlab™ som beräknings-, programmerings-, och presentationsverktyg behandlas
historia, syfte och grundläggande funktionalitet i Matlab, grundläggande programmeringsmetodik såsom variabler, datatyper, kontrollstrukturer, funktioner och parametrar, algoritmers stabilitet och komplexitet, lösning av ekvationssystem, grafisk presentation och åskådliggörande av resultat.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- tillämpa Matlab som beräknings- och grafiskt presentationsverktyg,
- redogöra för och tillämpa imperativ programmeringsmetodik,
- tillämpa matriser som representation av data,
- omformulera enklare problem till en lösbar form,
- redogöra för begrepp såsom algoritm, stabilitet och komplexitet.
Behörighetskrav
Fy B, Ke A, Ma D (områdesbehörighet 8)
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker genom självstudier av kurslitteratur och på webben presenterat material. De förvärvade kunskaperna praktiseras genom olika uppgifter och projekt, både valfria och obligatoriska. Handledning finns tillgänglig under kursens gång.
Examination
Examinationen sker genom fortlöpande redovisningar av obligatoriska uppgifter. De i examinationen ingående delarna bedöms med betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända.
För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till styrelsen för Institutionen för datavetenskap.
TILLGODORÄKNANDE
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.