"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Datakommunikation och internet, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Computer Networks and the Internet

Denna kursplan gäller: 2011-06-20 och tillsvidare

Kurskod: 5DV065

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-08-29

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-06-23

Innehåll

Moment 1, teoridel, 4.5 högskolepoäng
Momentet innefattar genomgång av de viktiga delarna i ett modernt nätverk med ISO som modell, speciellt applikationsnivå, transportnivå, nätverksnivå, datalänknivå och fysisk nivå; Viktiga protokoll och servicemodeller för de olika nätverksnivåerna; Applikationer och tjänster i nätet;
Algoritmer för flödeskontroll, felhantering, tillförlitlig dataöverföring; Routing i global och lokal skala samt hantering av adresser.
Vidare innefattar kursen: Metoder och tekniker för säkerhet i nätverk; Analys av svagheter i nätverk; Autentisering, kryptering, integritet; Public Key Cryptography; Överföring av multimedia (internet-telefoni, strömmande media), multicasting; Verktyg och metoder för studier av dataflödet i ett nätverk.

Moment 2, laborationsdel, 3 högskolepoäng
Delmomentet utgörs av en laborationskurs med ett antal obligatoriska inlämningsuppgifter

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten:
- känna till hur datatransport i ett modernt nätverk som Internet fungerar
- kunna beskriva viktiga protokoll på berörda nivåer i ISO-modellen och de tjänster de tillhandahåller
- kunna redogöra för och beskriva viktiga applikationer på Internet, t.ex. webbtjänster och e-post.
- kunna skriva och testa program som använder sig av nätverk på transportnivån
- känna till grundläggande metoder och tekniker för säkerhetsprotokoll och kryptering
- kunna redogöra för olika protokoll för multimedia-överföring
- kunna använda sig av verktyg för felsökning i nätverk

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, kurserna Objektorienterad programmeringsmetodik (5DV109) samt Datastrukturer och algoritmer (5DV108) eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, arbete i datorlabb och övningar i mindre grupper. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen sker dels genom skriftlig tentamen (på teoridelen) dels genom ett laborationsmoment. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.

För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle.
Studerande som två gånger underkänts i prov, har rätt att hos institutionsstyrelsen begära att annan lärare utses för att sätta betyg på honom/henne. Den som godkänts i ett prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg

TILLGODORÄKNANDE
I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap och/eller programansvarig för sitt program.

Denna kurs kan ej räknas i examen samtidigt som annan grundläggande kurs i datakommunikation, t ex Datakommunikation och datornät (5DV013).

Tillgodoräknande av studier prövas individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). Ansökan om tillgodoräknande görs på speciell blankett och ställs till den Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.