"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Nya medier, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: New Media

Denna kursplan gäller: 2009-05-11 och tillsvidare

Kurskod: 5DV049

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Datavetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för datavetenskap

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2008-05-26

Reviderad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-24

Innehåll

Moment 1, teoridel, 4.5 högskolepoäng Kursen behandlar nya digitala medier (hypermedier, multimedier, virtuella medier, m. fl.) och cyberrymden, i första hand utifrån (medie)konsument-, (innehålls)producent-, och designperspektiv. Fokus ligger på det som skiljer de nya medierna från mer traditionella medier, den tekniska grunden till dessa skillnader och analytiska verktyg för att särskilja och värdera olika medieegenskaper. Ett antal karakteristiska problem och möjligheter med olika nya medier analyseras och diskuteras, såsom t.ex. orientering och navigering i stora och komplexa informationsrymder, förutsättningar, begränsningar och effekter av virtuella upplevelser, självpresentation och autenticitet, informationsexplosionen och kunskapsorganisation, förhållandet producent?konsument, medial djupstruktur samt kognitiv förstärkning (augmentation). Förutom datavetenskapliga aspekter som människa-dator interaktion, teknik, utrustning och tillämpningar anknyter kursinnehållet till en rad kognitiva, sociologiska, filosofiska, och samhälleliga frågeställningar. Moment 2, laborationsdel, 3 högskolepoäng Delmomentet utgörs av en laborationskurs med ett antal obligatoriska inlämningsuppgifter: två analytiska uppgifter och en tredje konstruktiv, designorienterad uppgift som bedrivs i projektform.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - förklara grundläggande termer och begrepp inom området - redogöra för ett urval av kända problem, möjligheter och existerande teknologier inom området - analysera ett givet existerande eller föreslaget nytt medium med de analytiska verktyg som kursen tillhandahållit - visa insikt i samspelet mellan nya medier, cyberrymden och den fysiska världen ur datavetenskapligt, kognitionsvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv, t.ex. genom att aktivt och konstruktivt delta i diskussioner och seminarier

Behörighetskrav

Univ:För tillträde till kursen krävs 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års studier, i båda fallen inkluderande kurserna Människa–dator interaktion (TDBB26/5DV002) och Kognitionsvetenskap (TDBC12/5DV010) eller motsvarande kunskaper. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier med förberedda presentationer, gruppdiskussioner, metodövningar, samt handledning i samband med obligatoriska inlämningsuppgifter. De obligatoriska inlämningsuppgifterna är av skapande eller undersökande karaktär. Utöver schemalagda aktiviteter krävs även individuellt arbete med materialet.

Examination

Examinationen sker genom presentation och aktivt deltagande i seminarierna samt genom skriftlig tentamen (på teoridelen) och genom ett laborationsmoment. På en skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). På laborationsmomentet ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för datavetenskap. TILLGODORÄKNANDE I en examen får denna kurs ej ingå, helt eller delvis, samtidigt med en annan kurs med likartat innehåll. Vid tveksamheter bör den studerande rådfråga studievägledare vid Institutionen för datavetenskap.

Litteratur